Vijf producties die aan Suriname gerelateerd zijn, worden tijdens de Holland Film Meeting (HFM) gepresenteerd aan toonaangevende Nederlandse en internationale financierders en andere relevante schakels in de filmindustrie. Dit heeft het Nederlands Film Festival begin juli 2022 bekendgemaakt. Key News spreekt in een serie artikelen een deel van de personen wier werk is geselecteerd.
Tessa Leuwsha heeft verschillende verhalen geschreven waarin haar Surinaamse roots spreken. De schrijfster is met ‘Moeder Suriname’ geselecteerd voor de HFM die in september wordt gehouden.
-Wat betekent de selectie van het filmproduct voor u?
Een grote eer en een belangrijke kans om mijn documentaire in wording op een professioneel platform onder de aandacht te brengen. Verder vind ik het mooi dat er bewust aandacht is gegeven aan producties uit Suriname en de Antillen, omdat er ook hiervandaan belangrijke verhalen te vertellen zijn, met historische en actuele raakvlakken met Nederland.
-Hoe kwam u te weten dat u in de selectie bent gevallen?
Via mijn producent Pieter van Huystee Film.
-Wat was uw eerste reactie?
Ik was blij en verrast. Ik wist namelijk niet dat ons filmplan was ingestuurd om deel uit te maken van de selectieprocedure.
-Er heeft een team gewerkt aan het filmproduct, hoe was de samenwerking?
Ik werk aan een documentaire, getiteld ‘Moeder Suriname’, die geheel uit archiefmateriaal wordt samengesteld. Om te komen tot een helder plan van aanpak bestond het team uit de producent, een beeldresearcher en ikzelf. Dat werkte heel goed. Het is erg prettig om samen te sparren over verschillende invalshoeken.
-Wat is uw specifieke rol in het geheel?
Ik doe de beeldregie en schrijf het scenario, dat bestaat uit de voice-over van de hoofdpersoon.
-Is dit uw eerste inzending bij deze organisatie?
Ja, dat klopt.
-Was deze productie een bewuste keus? Waarom wel of niet?
Het is zeker een bewuste keus. De documentaire is gebaseerd op een boek dat ik heb geschreven over mijn Surinaamse oma, Fansi’s stilte, een grootmoeder en de slavernij. Het vertelt het levensverhaal van mijn grootmoeder, een eenvoudige wasvrouw die werd opgevoed door een vrouw die nog in de slaventijd had geleefd. Dit tegen de achtergrond van de ontwikkeling van Suriname in de twintigste eeuw. Het lijkt mij een mooie uitdaging om dit levensverhaal om te zetten naar beeld en daarmee toegankelijk te maken voor een breder publiek.
-Wat was/is uw inspiratie om aan dit verhaal te werken?
Ik vind het belangrijk om eigen Surinaamse verhalen te brengen. Suriname is een land met een rijke geschiedenis en verschillende bevolkingsgroepen dragen hun eigen verhalen mee. Ik zie daar nog veel te weinig van terug in het filmlandschap.
-Wat is de volgende stap, nu het product is geselecteerd voor de HFM?
We hebben de afgelopen twee jaar research gedaan en beginnen in oktober met de montagefase, dit zal naar verwachting tot medio 2023 lopen.
-Hoe is het traject naar de indiening en selectie verlopen?
Belangrijk is dat je goed zicht hebt op wat je precies wilt brengen. Welk verhaal wil je vertellen en wat is je plan van aanpak? Als je dit helder hebt, kunnen de adviezen en suggesties die je tijdens de HFM krijgt goed landen. Vervolgens ga je daarmee aan de slag.
-Wat zal het op touw zetten van deze productie betekenen voor Suriname?
Ik hoop dat de documentaire een aanzet geeft om nog meer verhalen vanuit Suriname zelf te brengen. Tot op heden is Suriname vooral een onderwerp, een bron, waarover wordt verteld. Dit perspectief mag voor mij kantelen. Er is genoeg talent in Suriname.
-U bent ook bekend van eerdere producties. Verschilt de aanstaande productie van uw vorig werk? Op welke manier?
Ik heb eerder de documentaire Frits de Gids gemaakt. Dat was een geweldig leertraject, georganiseerd door The Back Lot en in samenwerking met de Nederlandse Filmacademie. Moeder Suriname wordt mijn eerste zelfstandige productie.
-Wanneer wordt de productie opgeleverd voor distributie?
Het streven is najaar 2023, maar we willen vooral een kwalitatief goed product presenteren. Als daar langer voor nodig is, dan is dat zo.
-Wanneer wordt de productie opgeleverd voor het publiek?
Dit valt samen met de distributieperiode.
-Wat is uw grote wens voor deze productie?
Ik hoop dat deze film voor een publiek in Suriname, Nederland en daarbuiten inzicht geeft in de impact van maatschappelijke ontwikkelingen op personen en de doorwerking daarvan in latere generaties. In dit geval gaat het over het koloniale verleden van Suriname en Nederland.
-Wat kan het publiek van het verhaal verwachten? Een vertelling samengesteld uit historische beelden, waarvan sommige nog niet eerder vertoond zijn. Tegelijkertijd wil ik een meeslepend verhaal laten zien over een Suriname volksvrouw, die haar hoop voor de toekomst vestigt op haar kinderen. Hierbij wil ik beslist ook haar daad- en veerkracht in beeld brengen, ongeacht de omstandigheden waarin zij leefde.