In deze periode is het vooral overdag heel erg heet. De zon is fel en er waait nauwelijks wind. Niet alleen voor ons mensen kan het een warme periode zijn, maar ook voor dieren.
Dierenarts Leontine Bansse-Issa zegt, dat dierenliefhebbers hun huisdieren in deze periode goed in de gaten moeten houden.
Bij het dierenassiel, waar Bansse haar tijd ook doorbrengt, worden vooral de honden in de droge periode flink natgemaakt. “De honden krijgen optimaal drinkwater en hun kooien worden ook vaker gewassen. Dit zorgt ook voor een koele omgeving voor de honden”, zegt de dierenarts.
Maar niet alleen aan honden moet er aandacht besteed worden wanneer het snikheet is, maar ook aan poezen, koeien, apen, papegaaien, noem maar op. Vooral als deze dieren zich in een kooi bevinden.
Meteorologische Dienst
De Meteorologische Dienst, die zich bezighoudt met onder andere het bestuderen van het klimaat en seizoenen, merkt ook op dat het nu extra heet is. “Als we praten over de grote droge tijd, hebben we meegemaakt dat we temperaturen van 36, dicht bij de 37 graden kunnen krijgen”, zegt Radjkoemar Nanda, waarnemend hoofd van de Meteorologische Dienst.
Volgens het waarnemend hoofd hebben wij deze temperaturen al gekend. Hij benadrukt, dat het heel anders aanvoelt voor mensen die bijna de hele dag zich bijvoorbeeld op kantoor in de airco bevinden.
Die luxe hebben vooral de dieren niet, daarom is het belangrijk dat de dieren, vooral huisdieren, in de gaten worden gehouden zegt dokter Bansse.
Tips:
Voor de mensen met huisdieren heeft Leontine Bansse- Issa enkele tips, hoe je in deze droge periode met je beestjes kan omgaan.
Tip 1: Genoeg schoon drinkwater voor de dieren
Tip 2: plaats de dieren zoveel mogelijk in de schaduw
Tip 3: De honden natmaken of een bak met water plaatsen als het te heet wordt
Tip 4: De vacht van de dieren goed onderhouden, door ze op tijd te knippen
Tip 5: Geen lange wandeling maken met de dieren als het warm is. De dieren worden ook wel moe
Tip 6: Zo min mogelijk huisdieren aan de ketting plaatsen
Tip 7: Als de dieren overhit raken, kunnen ze slap worden en soms zelf doodgaan. Dus raadpleeg de dierenarts in zo een situatie.