De minister van Buitenlandse Zaken, tevens vicepremier Wopke Hoekstra, zegt dat er nu gekeken moet worden naar het traject met de nazaten van slavernij na de excuses.
Hoekstra was op bezoek in Suriname voor het herdenken van 160 jaar afschaffing van de slavernij. Naast het bijwonen van de verschillende plechtigheden en activiteiten rondom Keti Koti, heeft Hoekstra ook gesprekken gehad met nazaten van de slavernij. “Wat zeker indrukwekkend was, waren de gesprekken met de nazaten van de slavernij en ook verdiepend om van hen te horen hoe we met elkaar vorm kunnen geven aan het zogenaamd traject na de komma. En vooral vorm kunnen geven aan sociaal-maatschappelijke initiatieven en de educatie waar zij terecht op hameren”, zegt Hoekstra.
De Nederlandse minister zegt dat niet alleen Suriname een stem heeft als het gaat hoe dit vorm wordt gegeven, maar ook de diaspora heeft hier haar mening te geven. De premier van Nederland Mark Rutte heeft begin van het jaar zijn excuses aangeboden voor het slavernijverleden. Echter is dit niet helemaal met open armen ontvangen door de verschillende organisaties en nazaten van de slavernij. Er is overleg geweest en gekeken hoe Nederland eventueel invulling zou kunnen geven aan dit traject. Verschillende organisaties hebben toen aangegeven dat het koningshuis deze excuses zou moeten overbrengen, gezien zij naar hun inziens een grote bijdrage hebben geleverd binnen het slavenhandel en slavenverleden.
Tijdens de nationale herdenkingsdienst in het Oosterpark in Amsterdam, heeft de koning Willem-Alexander in eigen persoon zijn excuses aangeboden. In zijn toespraak heeft de koning stilgestaan dat het traject na de excuses ook belangrijk is en wordt er in overleg met de verschillende organisaties en landen waarmee Nederland een slavernijverleden mee heeft, gekeken hoe het helingsproces kan starten. “Er is geen blauwdruk hiervoor, maar samen moeten we het doen”, zegt de koning toen tijdens zijn toespraak. Vanuit de regering is er nog geen officiële reactie gekomen op de geboden excuses.