Momenteel heeft Suriname 92.6 procent bos. Dat komt volgens Stanley Betterson, directeur van de Stichting voor Bosbeheer en Bostoezicht (SBB), door het goede werk dat de organisatie heeft verzet in de afgelopen 24 jaren.
Betterson zegt dat SBB een van de toonaangevende bosbeheerinstituten is in het Caribisch gebied. “We kunnen alleen maar verbeteren”. De SBB heeft maandag haar 24-jarig bestaan gevierd. De directeur heeft in een interview met onze redactie een terugblik gedaan op de afgelopen 24 jaren, maar heeft ook aangegeven welke richting de organisatie op wil gaan in de komende jaren.
SBB zelf, als organisatie belast met het bosbeheer, heeft haar taken tot nu toe redelijk kunnen vervullen. Betterson geeft aan dat de Wet Bosbeheer na de aanname in 1992 toch wel zijn waarde heeft bewezen. “Hiermee heeft de SBB heel goed werk kunnen verrichten.” Desondanks wijst hij erop dat er nog altijd uitdagingen bestaan. Zo geeft de directeur aan dat de mijnbouwsector voor veel ontbossing zorgt. De ontbossing bedraagt 0.06 procent per jaar is en daarvan komt zeker 75 procent door de mijnbouw. Hij wijst erop dat bosbouw niet voor ontbossing zorgt, maar wel voor bosdegradatie. Maar dit proces wordt goed gemonitord.
Bos niet kwijtraken
Hij zegt verder dat Suriname het meest beboste land ter wereld is en dat moet zo worden gehouden. “We willen dat niet kwijtraken en daarom zijn er regels. Het managementsysteem van de organisatie is daarom ook heel goed in elkaar gezet. En als men zich houdt aan deze gebruiken en de daaraan gekoppelde wetgeving, dan zullen we geen problemen hebben”. De Surinaamse gemeenschap zal dan van generatie op generatie blijven genieten van de bossen. Hij vreest dat als mensen zich niet daaraan houden, we in Suriname geen hout meer of zelfs geen bos meer zal hebben. “Er is zoveel degradatie en zelfs ontbossing dat de situatie alarmerend is. Die trend kunnen we niet voortzetten”.
In de komende jaren wil SBB de Surinaamse bossen beter gaan monitoren en de sector ertoe bewegen om zoveel mogelijk gebruik te maken van de regels die er zijn, namelijk wetgeving, maar dan ook de code of practice. Betterson zegt dat de code of practice eigenlijk moet garanderen dat bij het oogsten van hout er zo min mogelijk schade wordt aangericht aan de Surinaamse bossen. De organisatie wil een zodanige situatie dat zij geen beslag meer zou moeten leggen op hout, omdat die illegal geveld is. De situatie moet volgens de SBB-directeur zodanig zijn dat eenieder zich gaat houden aan de regels. Het is volgens hem nu tijd dat iedereen begrijpt hoe belangrijk de bossen zijn.
Bos en Natuur Autoriteit Suriname
SBB is in 1998 in het leven geroepen door een besluit van de regering om het natuurlijk hulpbron, bos, beter te managen. SBB was volgens Betterson eigenlijk een voorloper op het Bos en Natuur autoriteit Suriname (BosNAS). De bedoeling was dat deze oganisatie het totaal beheer zou voeren over de Surinaamse bossen en natuur. “Echter zien we dat na 24 jaar wij nog steeds SBB zijn.” Hij wijst erop dat het besluit nog steeds niet is genomen om over te gaan tot BosNAS.
Niet dat SBB geen goed werk doet, maar de organisatie heeft heel wat uitdagingen als het gaat om het werk voor wat het houtgedeelte betreft. Dit komt voornamelijk omdat SBB alleen mandaat heeft om op grond van de Wet Bosbeheer als autoriteit op te treden. Hij meent dat het goed zou zijn als de staat een besluit kan nemen, zodat het geheel van bosbeheer en bescherming onder een organisatie kan komen te vallen. “Op die manier zal het beheer beter aan toe gaan. Echter moet het besluit vanuit de regering genomen worden.”