“Zonder ons bij te betrekken zijn er gronden uit ons leefgebied uitgegeven en dat gaan wij niet accepteren”. Dat zegt Sergio Jubithana, Kapitein van het dorp Hollandse Kamp. Ongeveer dertig stichtingen zijn gronden toegewezen.
De lokale gemeenschappen hebben vandaag een protestactie gehouden op de plek waar er wordt ontbost. “We hebben de media uitgenodigd om vandaag zelf te zien wat er hier gebeurt. Wij willen met deze actie aandacht vragen aan de instanties om de werkzaamheden hier stop te zetten. Wij willen ook weten wie de mensen zijn die de gronden hebben gekregen,” zegt Jubithana. Sinds vorig jaar zijn er mensen met machines bezig geweest de gronden open te stoten, maar ze worden elke keer gestopt door het dorpsbestuur.
Het bestuur wilt eerst een gesprek voeren met de mensen die een beschikking op zak hebben. De gronden die nu worden opengestoten staan niet zo ver van de kostgronden van de lokale gemeenschappen. De bewoners zijn onzeker over wat er gaat gebeuren en zijn gedemotiveerd om nog aan landbouw te doen. “In deze dure tijd proberen we zoveel te planten en te vissen, maar de mensen zijn nu in ons woongebied, dus alles hier loopt gevaar”, zegt Jubithana.
In een normale procedure worden de Inheemsen gemeenschappen betrokken als er een grondaanvraag binnenkomt in hun gebied. Maar dit is volgens Jubithana niet gebeurd. Er is vanuit het dorpsbestuur contact gemaakt met de districtssecretaris om de districtscommissaris (dc), Marlene Joden, te spreken. Maar tot nu toe zijn ze niet ontvangen, integendeel geeft de dc toestemming aan de ondernemers om door te gaan met hun werkzaamheden. “Dus dat wilt voor mij zeggen dat de dc ons niet wil ontvangen”, merkt Jubithana op.
Ook de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS) ondersteunen de actie van Hollandse Kamp. VIDS-voorzitter Muriel Fernandes, was ook aanwezig bij de actie. “Mensen kunnen niet zomaar in je huis komen en een toilet zetten op je erf. Je gaat eerst vragen als de mensen ervoor openstaan”, zegt Fernandes. Er is volgens Fernandes een procedure binnen de Inheemsen voordat er toestemming gegeven kan worden. “Er wordt vergadering onderling gehouden met de dorpshoofden, daarna wordt het meegenomen in een dorpsvergadering, want de gemeenschap moet uiteindelijk bepalen, maar dat is dus niet gebeurd”, volgens de VIDS-voorzitter
Zowel Jubithana als Fernandes geven aan dat het grondenrechtenvraagstuk nog steeds een issue is voor de Inheemsen. “Doordat onze rechten niet zijn erkend geeft men al onze gronden weg”, zegt Jubithana. Voor de VIDS is het een strijd die al langer dan 30 jaar wordt gevoerd. De Inheemse organisatie zal samen met de dorpen tot het bittere eind strijden om de grondenrechten te erkennen. “We zijn nu geschoold en men kan ons niet meer voor de gek houden met een flesje alcohol. Genoeg is genoeg, we gaan door tot het bittere eind”, zegt de VIDS-voorzitter strijdvaardig.
Intussen zijn het dorpsbestuur en de VIDS uitgenodigd voor gesprek met minister Dinotha Vorswijk van Ruimtelijke Ordening en Milieu (ROM). En is er ook opdracht gegeven door de DC cvan Coeroeni die aanwezig was om de graafmachine te verwijderen, tot er gesprekken zijn geweest.