Jaarlijks op 17 mei wordt Wereld Hypertensie Dag herdacht. Deze ziekte staat in de volksmond bekend als ‘hoge bloeddruk’. Dit is in Suriname nog een ernstig probleem. Internist Vinodh Nannan Panday verklaart dat ruim 40% van alle sterfgevallen in ons land, het gevolg zijn van gezondheidsproblemen door hoge bloeddruk.
Het thema dit jaar is ‘Measure Your Blood Pressure Accurately, Control It, Live Longer’ (Meet uw bloeddruk nauwkeurig, controleer het en leef langer). Dit is gericht op het vergroten van het bewustzijn over nauwkeurige bloeddruk meetmethoden en het bijhouden van de bloeddrukwaarde. Nannan Panday onderkent dit; hij vindt dat men tijdig voor controle moet om de gezondheidstoestand te monitoren. “Als men wacht tot er klachten zijn, is het meestal te laat”, zegt de internist.
Bloeddruk kan je niet voelen
“Hypertensie is een sluipende ziekte, indien die niet regelmatig gemeten wordt. Patiënten ‘voelen’ dit meestal niet; een zogenaamde silent killer. Nannan Panday zegt dat er sprake is van hypertensie, zodra de bloeddruk hoger is dan 140 (bovendruk) en 90 (onderdruk). Doordat de hoge bloeddruk meestal niet gevoeld wordt, en men die niet tijdig laat opmeten, richt deze op termijn schade aan. De bloedvaten, de hersenen, het hart, de nieren en ogen raken beschadigd indien het niet tijdig wordt behandeld.
Een ander veel voorkomend probleem in Suriname is dat er veel sprake is van erving van bloeddruk. Hierover zijn verschillende onderzoekingen gedaan. De genetische factoren worden dus niet uitgesloten. Maar ook stress, om allerlei redenen, kan leiden tot een verhoogde bloeddruk. “Als dit niet tijdig wordt ontdekt, krijg je dat mensen vrij jong kunnen sterven aan de gevolgen van hartfalen en/of aan de dialysemachine komen. Bij een op de vier mensen is er sprake van een combinatie tussen hypertensie en suikerziekte of verhoogde cholesterol.
De economische situatie heeft volgens de internist ongetwijfeld een effect op de gezondheid van burgers. Zo kan men zich geen gezonde voeding permitteren of hebben mensen vaak ‘prakseri’. Nannan Panday roept daarom op dat iedereen zich tijdig laat checken. De bloeddruk moet vooral gemeten worden als men klachten heeft van vermoeidheid, hoofdpijn, duizeligheid, dikke enkels krijgt en ’s nachts vaak moet opstaan om te urineren.