De Inter-American Development Bank (IDB) is behoorlijk geïnteresseerd in de betrokkenheid van Suriname rond klimaatadaptatie en mitigatie.
Dit bracht de vertegenwoordiger van de IDB, Steven Collins naar voren tijdens een workshop met als onderwerp ‘Roadmap towards the national climate agreement’. Het event is gehouden in het restaurant ‘Spice Quest’ aan de Nassylaan. Collins merkt op dat de organisatie het ministerie van Ruimtelijke Ordening en Milieu de volle ondersteuning zal bieden in haar traject om milieuprojecten uit te voeren.
Collins zegt dat er nu wordt gekeken hoe belanghebbende organisaties in Suriname te assisteren in het uitvoeren van milieuprojecten. Vertegenwoordiger van de Voedsel en Landbouw Organisatie (FAO), Claus Eckelmann, zegt dat er veel huiswerk is gemaakt voordat de workshop van vandaag op touw gezet kon worden.
Eckelmann zegt verder dat de negatieve effecten op het klimaat nog verminderd kunnen worden. Dit kan bijvoorbeeld door weer te bebossen nadat gebieden ontbost zijn. “Wat zijn de effecten van ons handelen op het klimaat. Hiernaar moeten wij ook kijken.” Ontbossing heeft volgens Eckelman een behoorlijk negatief effect op het milieu. Hij merkt op dat er zelf gekozen kan worden voor negatieve effecten op mitigeren indien er gekozen wordt voor matig ontbossen. Zo kan het bos zelf terug komen. “Al die ontwikkelingen die wij doen in het land of op aarde hebben effecten op het klimaat. De vraag is nu wat er gedaan kan worden om deze effecten te verminderen.”
De FAO-vertegenwoordiger merkt op dat rijstteelt een van de grootste uitstoot producenten is van broeikasgassen binnen de landbouwsector. Hij stelt dat er mogelijkheden zijn om binnen de rijstteelt minder broeikasgassen uit te stoten.
Het andere belangrijke bijkomende vraagstuk uit het klimaatakkoord is hoe wij als wereldbevolking kunnen handelen om te reageren op de ontwikkelingen binnen het klimaat gebeuren. Over Suriname zegt Eckelman dat er veel natuurlijke hulpbronnen zijn die lokaal gebruikt kunnen worden om de effecten op de uitstoot van broeikasgassen te verminderen.
De bedoeling van de workshop is volgens de Eckelmann om te brainstormen over wat belanghebbende organisaties kunnen doen om de negatieve effecten, die een rol spelen op het klimaat, te verminderen. De workshop wordt gehouden op 7, 9, 14 en 16 februari.