De voormalige directeur van het kindertehuis Hoop voor Kinderen is door de rechter veroordeeld voor mishandeling en mag de komende vijf jaar geen functie meer bekleden binnen een kindertehuis.
Rechter Maytrie Kuldipsingh wees donderdag vonnis in een spraakmakende zaak rond kindermishandeling binnen het tehuis ‘Hoop voor Kinderen’ aan de Franchepanestraat. De hoofdverdachte, voormalig directeur en bestuursvoorzitter Anteney C., werd schuldig bevonden aan zowel fysieke als geestelijke mishandeling van meerdere kinderen in het tehuis. Zijn partner, die eveneens betrokken was bij het dagelijkse bestuur van het tehuis, werd ook veroordeeld.
Strijkijzer-incident leidde naar plastisch chirurg
Een van de zwaarwegende incidenten betrof een kind dat tweedegraads brandwonden opliep. De directeur beweerde dat het strijkijzer ‘niet zo heet’ was, maar uit het medisch rapport bleek dat de verwondingen ernstig genoeg waren om door te verwijzen naar een plastisch chirurg. “U zegt dat het strijkijzer heus niet zo heet was, maar als wij de verklaring van de arts lezen, geeft die aan dat het kind tweedegraads brandwonden heeft opgelopen,” aldus de rechter tijdens de zitting.
Getuigenissen van kinderen bevestigen patroon van geweld
Tijdens het politieonderzoek werden meerdere kinderen uit het tehuis verhoord. Zij bevestigden dat er sprake was van herhaaldelijke mishandeling door zowel Anteney C. als zijn partner S. Eén kind verklaarde dat zij twee vuistslagen in haar gezicht kreeg en daarna in haar buik werd geslagen, wat resulteerde in bloedbraken en blijvende littekens. Een ander kind vertelde dat hij naakt werd afgeranseld met de gesp van een riem. Strafmaatregelen als droog brood of helemaal geen eten waren volgens de kinderen geen uitzondering.
Rechtbank verwerpt verweer
Anteney C. verklaarde dat hij uit noodzaak zelf de leiding van het tehuis op zich had genomen, omdat het moeilijk was een geschikte directeur te vinden. De rechter wees dat argument resoluut van de hand. “Gebrek aan middelen of wat dan ook staat los van mishandeling,” benadrukte Kuldipsingh.
Uitspraak: verbod op werkzaamheden met kinderen
De rechter achtte de mishandeling wettig en overtuigend bewezen. Op basis van de medische rapporten en consistente getuigenverklaringen van de kinderen legde zij de volgende straf op aan Anteney C.: 190 dagen celstraf, waarvan 185 dagen voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar.
Daarnaast mag hij de komende vijf jaar geen werkzaamheden verrichten binnen een kindertehuis of soortgelijke instelling. De partner van C. kreeg een straf van 165 dagen, waarvan 161 dagen voorwaardelijk, eveneens met een proeftijd van twee jaar en een verbod van vijf jaar op werken met kinderen. Met deze uitspraak blijven beide verdachten vooralsnog op vrije voeten.