Minister Steven Mac Andrew van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken (AWJ) en John Bliek, specialist van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO), hebben de voortgang van het Decent Work Country Programme (DWCP SU III 2023-2026) geëvalueerd.
De focus ligt hierbij op ondernemerschap, formalisering en de groene transitie, belangrijke pijlers voor duurzame en inclusieve economische groei gebaseerd op waardig werk en sociale rechtvaardigheid.
De bespreking vond plaats op dinsdag 19 november 2024, in aanwezigheid van ILO-projectcoördinator Shoblina Chotkan-Somai. Hieruit bleek dat Suriname goede vorderingen maakt in de implementatie van de pijlers. Er werd onder meer aandacht besteed aan het gefaseerde proces van een rechtvaardige transitie (*just transition*) naar een groene economie. Dit proces richt zich op het beschermen van werknemers en gemeenschappen tegen negatieve gevolgen tijdens de overgang naar duurzaamheid.
Studies en initiatieven
Diverse studies en trainingen hebben de basis gelegd voor beleid dat economische groei combineert met milieubescherming en sociale rechtvaardigheid:
– Sectoranalyse ecotoerisme en houtverwerking: Onderzoek naar kansen binnen deze groene sectoren.
– Onderzoek micro- en kleine ondernemingen: Barrières en kansen voor formalisering geïdentificeerd.
– Sociaal beschermingssysteem: Analyse uitgevoerd om verbeteringen te formuleren.
– Vaardigheidsbehoeften groene banen:** Beoordeling van vereiste competenties in een duurzame arbeidsmarkt.
Deze onderzoeken hebben geleid tot de oprichting van het Just Transition Committee, dat samenwerking tussen sociale partners en overheidsinstanties, zoals het ministerie van Ruimtelijke Ordening en Milieu (ROM), bevordert. ROM werkt momenteel aan de Green Development Strategy, een blauwdruk voor duurzame ontwikkeling in Suriname.
Versterking beleidskaders
Minister Mac Andrew en de ILO onderstrepen het belang van capaciteitsversterking binnen het ministerie van AWJ om het programma succesvol voort te zetten. Het gezamenlijke doel is een groene transitie die niet alleen milieuvriendelijk is, maar ook werkgelegenheid, sociale gelijkheid en rechtvaardigheid waarborgt.
Het ministerie en de ILO blijven zich inzetten voor samenwerking met stakeholders om Suriname’s groene economie verder te ontwikkelen zonder dat werknemers of gemeenschappen achterblijven.