Anastacia Guscina, die de leiding had over het team van het IMF, geeft aan dat de uitvoering van sociaal beleid voor Suriname teleurstellend is geweest. “Door het niet goed uitvoeren van het sociaal beleid heeft geresulteerd tot duidelijke onrust bij de samenleving”, zegt Guscina vandaag bij een persconferentie van het ministerie van Financiën en Planning.
De minister van Financiën, Stanley Raghoebarsing, onderkent dat het sociaal programma van Suriname niet goed uit de verf komt. “Eigenlijk moet het sociaal beleid als een package deal aangeboden worden met de maatregelen die getroffen worden”, zegt Raghoebarsing. Dat wil zeggen dat het sociaal beleid simultaan moet lopen met de strakke reform-maatregelen van het IMF-programma.
Wat duidelijk staat is dat er geen ruimte is voor backtracking, dat is ook het advies dat IMF heeft gegeven aan de regering. “De beleidsmaatregelen, hoe moeilijk die ook zijn, moeten doorgevoerd worden. Echter zegt het IMF dat het sociaal programma dat als opvang dient voor de arme en middenklasse beter tot uiting moeten komen en dat de regering veel meer moet uitgeven aan sociale programma’s.”
Guscina onderkent dat de maatregelen van het programma pijnlijk zijn en dat de gewone man een groot deel van de lasten die komen met het uitvoeren van het programma heeft moeten dragen. Volgens haar had dit niet moeten gebeuren en moet er harder gewerkt worden om de opvang voor sociaal beleid beter te regelen voor de samenleving. “We zijn als IMF niet blind voor het leed en zijn ons zeker van bewust”, benadrukt de IMF-vertegenwoordiger.
IMF is ook duidelijk in haar standpunt geweest, een van de punten waaraan Suriname zou moeten werken is het wegwerken van de spookambtenaren. Guscina is van mening dat de regering zich daar vooral moet richten, omdat het uitbetalen van de spookambtenaren verspilling is van financiële middelen. “De salarissen van leerkrachten bijvoorbeeld zijn veel te laag en het is zonder meer schandalig dat de leerkrachten bijlessen moeten geven om extra te verdienen”, merkt Guscina op. Zij begrijpt de boosheid van de samenleving, echter moet de samenleving eisen dat de regering het fenomeen van spookambtenaren aanpakt. “Want het betalen van de ambtenaren die geen werk verrichten is gewoon diefstal, laten we het noemen voor wat het is”, zegt Guscina duidelijk.
Ondanks de uitdagingen spreekt Raghoebarsing dat er goede resultaten worden geboekt. “De conclusie die we hebben kunnen halen uit het bezoek van IMF is dat we goed op weg zijn”, zegt Raghoebarsing over de vierde review missie van IMF. Echter zegt de minister dat voor het uitvoeren van het sociaal beleid van de regering er nog geen tevredenheid is. “De uitvoering van ons sociaal beleid moet veel beter aangepakt worden”, geeft de minister toe en dat het samen moet lopen met de ‘reform’ maatregelen van het IMF-programma. Raghoebarsing zegt dat het geen makkelijk traject is voor Sociale Zaken, maar desondanks neemt de regering de punten van IMF mee.