Kunstmatige intelligentie is in opmars en sneller dan we denken. Wereldwijd staan hierdoor miljoenen banen onder druk, en ook Suriname kan de gevolgen voelen. Maar wat betekent AI nu echt voor jouw toekomst, je werk en de arbeidsmarkt?
Stel je voor: je wordt wakker op een blauwe ochtend, je gaat naar het werk, start je computer, en je favoriete collega blijkt ineens vervangen te zijn door een digitale assistent die nooit ziek wordt, nooit kritiek levert, nooit koffie haalt en 24/7 werkt. Dat klinkt misschien als een fantasie, maar is al aan het gebeuren.
De opkomst van kunstmatige intelligentie, oftewel AI (Artificial Intelligence), brengt grote veranderingen met zich mee, ook voor ons in Suriname. Sommige experts zeggen zelfs dat AI tot wel 40% van de banen wereldwijd kan bedreigen. Het gaat dan vooral om administratief werk, klantenservice, dienstverlenende- & juridische ondersteuning en bepaalde medische handelingen. Maar wat betekent dat precies?
Kunstmatige intelligentie is technologie die leert denken zoals een mens. Denk aan spraakherkenning (zoals Siri of Alexa), vertaalprogramma’s (zoals Google Translate), of zelfs systemen die zelf teksten kunnen schrijven of gezichten of objecten herkennen op foto’s en video’s. Deze slimme technologie wordt steeds beter, sneller en goedkoper en dat heeft invloed op hoe we werken, leven en met elkaar omgaan.
Gezien de razendsnelle ontwikkeling van deze technologie, zijn de voorspellingen dat we binnen zes jaar een keerpunt kunnen bereiken, waarop AI slimmer wordt dan de gehele mensheid samen. Dit zal betekenen dat AI niet alleen in specifieke taken zal uitblinken, maar ook kan redeneren, leren, analyseren en handelen zoals mensen, of zelfs beter.
Maar wat gebeurt er als zo’n systeem slimmer wordt en zelfstandig besluiten kan nemen, rapporten kan schrijven, bedrijfsmodellen optimaliseert, contracten zelfstandig nakijkt, overheden richting geeft in beleidskeuzes, ziektes sneller herkent dan dokters, klanten te woord staat, en creatieve ideeën ontwikkelt? De wereld zoals we die kennen zal volledig en sneller dan ooit tevoren veranderen. Ook de toekomst van geld beweegt mee met de opmars van slimme technologie, want humanoid robots die zijn uitgerust met kunstmatige intelligentie werken volledig op computerlogica en code, en het geld dat ze zullen begrijpen zijn digitale munten, omdat het naadloos aansluit bij hoe deze machines functioneren en communiceren.
Digitale munten zoals Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), Suriname Reserve Digital Currency (SRDC) en andere tokens zijn namelijk geprogrammeerd middels computertaal, zonder tussenkomst van fysieke biljetten of munten. Dat maakt digitale munten perfect voor een samenleving waar machines straks zelfstandig aankopen doen, contracten sluiten of interactie hebben met andere apparaten. Dit is geen fictie, maar een logisch gevolg van digitale evolutie.
Cryptocurrency is dus het geld van en voor de machines. En innovatieve machines nemen de toekomst over. Dus het is verstandig om nu al te leren wat digitale portemonnees, kunstmatige intelligentie en crypto-transacties betekenen, want heel veel aspecten zullen volledig geautomatiseerd en gedigitaliseerd worden, wat voor bedrijven en overheden enorm kostenbesparend is. En hoewel Suriname misschien klein lijkt op de wereldkaart, zijn we niet immuun voor deze technologische golf. Vooral jongeren en mensen met administratieve en dienstverlenende functies lopen risico als ze zich niet aanpassen aan de nieuwe realiteit.
Maar het is niet allemaal somber. Net zoals de industriële revolutie destijds banen vernietigde, maar tegelijkertijd ook nieuwe creëerde, zo zal ook de digitale revolutie nieuwe kansen en banen creëren. Experts voorspellen dat AI de wereldeconomie tegen 2030 met 15 miljard dollar kan laten groeien. Dat is een gigantisch bedrag waar dus ook kansen in schuilen.
Er zullen dus nieuwe beroepen ontstaan die we nu nog niet eens kennen, net zoals 20 jaar geleden niemand dacht dat een “Social Media (Marketing) Manager of Influencer” een echte baan zou worden. Maar wij mensen moeten ons wel snel aanpassen om de kansen in te zien. Wie nieuwe vaardigheden aanleert, zoals programmeren, data-analyse, digitale marketing of AI-begrip, vergroot zijn of haar kansen enorm.
Suriname staat dus voor een belangrijke keuze. Willen we toekijken en blijven focussen op de traditionele markten, terwijl de wereld verandert? Of gaan we mee in de technologische-stroom om te zorgen dat wij voorbereid zijn? Investeren in digitale vaardigheden en middelen is geen luxe meer, het is een noodzaak voor een ieder die wil overleven in een veranderende arbeidsmarkt en een toekomst met AI.
Anthony Roy Sporkslede