Het dreigde uit de hand te lopen bij het commissariaat van Para, waar bewoners van de verschillende Inheemse dorpen in het district verhaal zijn gaan halen bij de districtscommissaris, Marlene Joden.
De Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS) en de Organisatie Samenwerkende Inheemse Dorpen in Para zijn voor een gesprek geweest bij Joden. De groep eist dat de gronduitgiften die zijn gedaan in hun woon- en leefgebied zonder hun medeweten, per direct worden teruggedraaid.
Maar na overleg met de dc blijkt dat niet meteen te kunnen gebeuren. “We hebben na onderzoek te hebben gedaan, geconstateerd dat de stukken (documented…red.) van de gronden die zijn uitgegeven niet vanuit het secretariaat van de dc zijn gekomen. “Dus wij hebben in elk geval geen toestemming gegeven en zijn zelfs ook voorstander van het intrekken van de uitgiften”, zegt dc Joden.
Er is aan de dc gevraagd wie de stukken heeft getekend en de gronden heeft uitgegeven. Joden heeft de menigte voorgehouden dat niet alleen de dc advies geeft aan de minister, die alleen bevoegd is om gronduitgiften goed te keuren.
Nou, dan is de hele overheid corrupt, want als de een het niet is, dan is de andere het wel
Ongeveer vier overheidsinstanties geven advies en op basis hiervan besluit GBB als de gronden worden uitgegeven of niet. “De adviezen van het commissariaat zijn niet bindend. Wij geven aan dat als het niet aan derden toebehoord, het mogelijk kan worden uitgegeven”, zegt Joden.
De menigte was niet tevreden met de uitleg van de dc. “Nou, dan is de hele overheid corrupt, want als de een het niet is, dan is de andere het wel”, riep de boze menigte naar de dc. Verder geeft zij aan dat deze kwestie verder met de minister van Grondbeleid en Bosbeheer (GBB) besproken moet worden. Echter is dat niet in goede aarde gevallen bij de aanwezigen en zij raakten verhit.
Zowel de dc als de dorpshoofden die in gesprek met haar waren, moesten het vergelden. “Hoe kunnen we dit accepteren? Elke keer worden we aan het lijntje gehouden door de mensen en worden onze rechten en gronden maar afgepakt”, zegt een van de Inheemsen verhit. De voorzitter van de VIDS, Muriel Fernandes, zegt dat de Inheemsen de dc eerder hadden uitgenodigd om met hun te praten in hun dorp, maar die is niet geweest. “Ze heeft ons dan uitgenodigd voor een gesprek bij haar en dit is het resultaat”, zegt Fernandes.
Ze heeft begrip voor het feit dat de mensen nogal verhit zijn, omdat het veel te lang duurt. De Inheemsen zijn voor 4 mei uitgenodigd om te praten met de minister van GBB. Velen van hen zijn het niet ermee eens en vinden dat het te lang duurt. “We gaan praten met onze dorpsleden en verder uitzetten wat we gaan doen. Ze hebben duidelijk aangegeven dat ze niet zo lang willen wachten.”