‘Interactief en kleurrijk’, zo typeert Rio Zalman ‘Het Verhalenmuseum’ dat afgelopen weekend voor het publiek is opengesteld op plantage Frederiksdorp. Zalman doet de public relations voor dit project, waar verhalen worden verteld van mensen in het heden en verhalen over het verleden. Het museum verzamelt de persoonlijke verhalen van burgers die aan de rechteroever van de Commewijnerivier wonen. Er wordt kennis gemaakt met het dagelijks leven, de uitdagingen, herinneringen, veranderingen en toekomstdromen van deze personen.
In het museum worden alle verhalen verteld. Er is ook een soort ‘audio-museum’, waarbij bezoekers de verhalen kunnen beluisteren door de zogenaamde QR-codes te scannen, vertelt Zalman. Alle geïnterviewden zijn mensen die nog leven: jong en oud. Zij vertellen over het woongebied en hoe dat is veranderd in de loop der jaren. Op die manier onderscheidt dit museum zich van de traditionele musea.
Er worden geen fact-checks gedaan op de verhalen van de bewoners. Het gaat vooral om hun persoonlijke verhalen en ervaringen. Volgens Zalman kan dat ook niet worden gedaan bij al deze verhalen.
Naast de verhalen heeft het museum veel meer te bieden. Zalman: “Het is vooral visueel. Zo staan mangrovebossen nagebootst, maar ook kleding, eten, afbeelding van traditionele dans en huizen. Op de bovenverdieping van het gebouw staat een ‘Wall of Heroes’ zoals Zalman dat omschrijft. Gaandeweg ontdekte men dat er weinig ‘heroes’ van de rechteroever bekend zijn. Daarom is getracht om alledaagse heroes tentoon te stellen. Op de website ‘Het geheugen van Commewijne’ worden de verhalen van de huidige, maar ook door ex-bewoners gedeeld met het publiek.
De eerste reacties zijn goed. Zalman zegt dat mensen vooral verrast waren over de opzet. “Veel mensen gaan ervan uit dat recente verhalen reeds bekend zijn en het daarom weinig over gezegd wordt. Maar er zijn zoveel verhalen die je nooit hoort, omdat men ervan uitgaat dat we het al weten. Daarom was men vooral verrast over de vele verhalen”, aldus Zalman.