De Plastic Footprint Change Agents hebben hun zorgen over klimaatverandering kenbaar gemaakt aan minister Martino Dasai van Ruimtelijke Ordening en Milieu (ROM). Dit hebben zij gedaan op International Youth Day.
Daarbij heeft minister Dasai ook de Declaration on Youth and Climate Change getekend en overhandigd aan UNICEF-vertegenwoordiger Nicolas Pron. “Daarmee heeft de minister zijn commitment toegezegd om jongeren actief te betrekken bij het klimaatvraagstuk”, zegt Christio Wijnhard, een van de begeleiders van de Plastic Footprint Change Agents.
De Change Agents zijn jongeren tussen de 15 en 25 jaar. Zij geven in samenwerking met Groene Groei Suriname en UNICEF voorlichting over hoe de samenleving zich weerbaar kan maken tegen klimaatverandering. “Wij moeten ons aanpassen aan klimaatverandering door ervoor te zorgen dat wij als mens zelfredzaam worden.” Wijnhard legt uit dat klimaatverandering niet alleen extreme weersomstandigheden met zich meebrengt, maar dat de gevolgen daarvan ook schaarste van natuurlijke hulpbronnen en verhoogde prijzen zullen zijn.
Bij het bezoek waren aanwezig Lakisha Aseja, Anahita Binda, Fasieha Castillion, Isabella Finkie en Matai Zamuël. Isabella Finkie zegt dat de rollen van het ministerie, jongeren en UNICEF belangrijk zijn in het klimaatvraagstuk, omdat plastic steeds een groter probleem vormt voor de samenleving. “Als deze drie partijen samen gaan werken doordat bijvoorbeeld ROM met een beleid komt om plastic verbruik te verbieden, kan Unicef voor andere alternatieven zorgen en de jongeren kunnen met manieren komen om de gevaren van plastic te delen via de verschillende (media)kanalen. Dan kunnen we er zeker van zijn dat het indammen een succes wordt.”
Fasieha Castillion noemt klimaatverandering een wereldwijd probleem dat aangepakt moet worden om een gezond en leefbaar milieu te hebben. Zij heeft er vertrouwen in dat het ministerie jongeren daadwerkelijk zal betrekken bij het klimaatvraagstuk. Wijnhard voegt eraan toe dat het de jongeren zijn die de verergerde effecten van klimaatverandering zullen meemaken. “Daarom is vanuit verschillende overheden besloten om jongeren erbij te halen”, zegt Wijnhard.
De change agents voeren ook het Tiny Food Gardens Project uit, vertelt Finkie. “Wij gaan naar kindertehuizen om voorlichting te geven over het gebruik van single use plastic. Naast voorlichting planten we samen met de kinderen in PET-flessen, omdat dat een van manieren is om ervoor te zorgen dat de flessen niet in het milieu terecht komen.” Er zijn verschillende manieren om plastic uit het milieu te houden en een daarvan is door plastic te weigeren, zegt Wijnhard, dit wordt aangeduid als ‘refuse’. “Oudere mensen kunnen moeilijker ontleren en daarom proberen wij via jongeren eraan te werken om er een nieuwe gewoonte van te maken om plastic te weigeren. Dan zijn bedrijven uiteindelijk genoodzaakt om minder plastic te produceren.”
De Plastic Footprint Change Agents gaan bij de start van het nieuwe schooljaar ook naar de scholen voor sessies met leerkrachten en leerlingen. Wijnhard vertelt dat eenieder die dat wil de informatie krijgt. Zo staat ook de Kennedy-stichting op het programma. “Wij hebben de visie dat elke Surinamer telt als wij Suriname vooruit willen brengen”, aldus Wijnhard.