“Jaarlijks worden er ongeveer 500 hiv-besmettingen genoteerd”, zegt Monique Holtuin van het Nationaal Aids Programma (NAP), van het ministerie van Volksgezondheid.
Holtuin zegt dat sinds 2018 de cijfers aan het stijgen zijn en de afgelopen jaren lag het cijfer steeds tussen de 400 en 500, waarbij een lichte stijging te zien is. Zij meent dat voorlichting en preventie de belangrijkste tools zijn om HIV tegen te gaan. “Men moet zich houden aan een partner en weet wat je status is.” Holtuin benadrukt dat het belangrijk is om te weten of je HIV negatief of positief bent en het is ook belangrijk om te weten hoe je negatief blijft. “Het belangrijkste is om altijd een condoom te gebruiken, als men niet weet wat de status is van zijn of haar partner. Of vermijd omgang met een persoon, wiens status bij jou onbekend is.”
Zij meent dat de laatste tijden juist bij de jongeren een stijging van hiv-besmettingen zien is, omdat de jongeren niet bewust zijn van de gevaren bij omgang zonder condoom of met een persoon, waarvan de status onbekend is. Hierbij moet de overheid, in deze het ministerie van Volksgezondheid, de voorlichting opvoeren om de gemeenschap te beschermen. “Juist bij de groep van vrouwelijke sekswerkers is er een lage besmetting cijfer te zien, omdat deze groep zich weet te beschermen.”
Holtuin steunt de besmette personen en zegt om de hoop niet op te geven. Er zijn mensen, die jarenlang met het virus in het lichaam kunnen leven. “Hiervoor moeten er wel remmers toegediend worden aan deze mensen, maar er is wel hoop.” Zij benadrukt dat deze mensen begeleiding nodig hebben en vooral gemotiveerd moeten worden. De laatste tijd is er gebleken dat besmette personen anderen met opzet besmetten. “Dit is strafbaar, dus men moet dat niet doen. Het belangrijkste is om jezelf te beschermen en altijd een condoom aan te doen. Of geen omgang te hebben met een persoon met onbekende status”, benadrukt ze wederom.