Eddy Jharap, de eerste directeur van Staatsolie, heeft met veel enthousiasme het nieuws over het definitief investeringsbesluit gevolgd. Hij noemt deze mijlpaal in gesprek met ABC-televisie ‘geweldig’.
Vanuit zijn woonkamer volgde hij de persconferentie, waarin werd aangekondigd dat er maar liefst USD 10,5 miljard zal worden geïnvesteerd in de offshore olievelden van Suriname, de grootste investering in de geschiedenis van het land.
Jharap verklaarde: ’30 tot 40 jaar geleden had het bedrijf nog geen kennis van olie, en nu draagt het bij aan 30-40% van de staatsinkomsten. Het is bijna een wonder. Slechts een handvol bedrijven wereldwijd levert zo’n grote bijdrage aan de staat.’ De inmiddels 80-jarige oud-directeur verwierf zijn roem door het succes van Staatsolie tijdens zijn 25 jaar lange leiding als algemeen directeur. Jharap was niet alleen de eerste werknemer en directeur van het bedrijf, maar ook de eerste die 25 jaar in dienst was.
De huidige directeur van Staatsolie Annand Jagesar merkte bij de ondertekening van het FID op dat Suriname nooit meer hetzelfde zal zijn. Het investeringsbesluit voor Blok 58 voor de kust van Suriname is volgens hem ook historisch. Total Energies, APA Corporation en Staatsolie zullen de olieproductie starten in het veld ‘Gran Morgu’, waar maar liefst 700 miljoen vaten olie in de zeebodem liggen. De totale investering bedraagt USD 10,5 miljard.
Jagesar benadrukt het cruciale belang van goed bestuur bij de ontwikkeling van de oliesector. Zonder dit, waarschuwt hij, zal Suriname er weinig voordeel van ondervinden. Als voorbeeld haalt hij Venezuela aan, een land met de grootste oliereserves ter wereld, maar desondanks straatarm geworden. Van de totale investering is meer dan USD 1 miljard bestemd voor lokale inhoud. “We gaan een mooi leven tegemoet”, aldus Jagesar.