Tennissers Boaz Koorndijk, Riva Dubois en Sarah Marhe hebben veel opgestoken tijdens hun deelname aan het U-14 JITIC-toernooi in Cancún, Mexico van 22 tot en met 29 juli. Uitgaande van de verslagen van bondscoach Yannick Goede kan gesteld worden dat de jongelingen niet onaardig hebben gepresteerd. En te bedenken dat het niveau van dit evenement heel hoog ligt.
“Dit is het zwaarste jeugdtoernooi van onze regio”, zei Goede vóór vertrek vanuit Suriname. In dit regionaal evenement participeren top jeugdspelers uit het Caribisch gebied en Latijns-Amerika. De oefenmeester is content met het optreden van de pupillen en was vooral onder de indruk van hun inzet om Suriname op een waardige wijze uit te dragen. “We mogen trots zijn op de groei van de spelers.”
De bondstrainer gelooft dat Suriname een goede toekomst tegemoet mag zien. “The future is bright en ik ben enthousiast over wat ons te wachten staat.” Hij analyseerde dat hoewel de Surinaamse tennissers niet achter zijn qua aanleg, maar er wel een duidelijk verschil valt te merken in ervaring. “De tegenstanders maken vaker betere beslissingen. Zij slaan de juiste ballen op de juiste momenten. Vaak weten onze spelers wel wat er verkeerd gaat, maar tijdens zo een wedstrijd draait het lichaam gewoon op auto pilot”, aldus de oefenmeester.
Goede pleit daarom voor de kinderen dat zij zoveel als mogelijk meedoen met internationele toernooien, “zodat zij meer internationale speelervaring opdoen, wat anders is dan de ervaring opgedaan tijdens toernooien in Suriname. “Een speler gaf bijvoorbeeld aan dat het tijdens de training veel beter gaat dan tijdens de wedstrijd. Dit is alleen op te lossen door vaker op dit niveau te spelen. Ook al verliest men soms wedstrijden, is dat toch weer een win win qua ervaring en motivatie”, legt Goede uit.
De Trinidiaanse Em-Miryam fungeerde gedurende het toernooi als dubbelpartner van Marhe. In tegenstelling tot de Surinaamse tennisster heeft de eilander voor dit jaar reeds vijf internationale evenementen op zitten. “Vóór het einde van het jaar zal zij met nog drie andere toernooien meedoen.”
Voor Surinaamse tennissers was dit pas het tweede internationale meetmoment. Een week eerder participeerde een U-12-selectie in de ITF/COTECC teamkampioenschappen. “De kinderen missen dus veel ervaring die de andere spelers wel opdoen”, legt Goede uit. “Ik hoop dat het ons lukt om hierin een verandering te brengen, want we hebben genoeg talent om ook tot de top in de regio te horen.”
Plan van aanpak
Gedurende het evenement werkte de bondstrainer samen met het trio aan consistentheid. Hij noteerde bij elke wedstrijd op papier waar er aan gewerkt moet worden. “De spelers konden na hun wedstrijden deze punten meteen bekijken.” Een strategie die heel goed overkwam bij de jonge tennissers, “omdat zoiets veel makkelijker is te begrijpen dan een gesprek met de coach waarbij ze alles gewoon moeten inbeelden.”
Goede merkte op dat deze aanpak goed uitpakte, aangezien de tennissers veel beter gingen spelen. “Er is gesproken over verbeterpunten per individuele speler. De lessen die we hebben gehaald uit de verloren wedstrijden hebben wij omgezet in een paar overwinningen. Ik ben trots op de spelers. En het mooie is, dat ze nog steeds aan het groeien zijn.”
Koorndijk, Dubois en Marhe moesten ook in het dubbelspel aantreden. Goede schonk ook specifieke aandacht aan de tactieken van dit onderdeel. “Het dubbelspel verschilt vooral tactisch van het enkelspel. De court positionering is anders, de punten zijn korter en worden vooral aan het net gemaakt en de communicatie tussen de dubbelpartners is van essentieel belang”, legt de oefenmeester uit.
Motivatie en wilskracht
Marhe gaf aan dat ze nog nooit zo gemotiveerd was om harder te trainen. Zij speelde onbevreesd en wilde steeds bewijzen dat zij veel beter kan spelen. “Sarah is voor niemand bang en wil tegen de beste tennissers in de regio spelen. Ze heeft grote doelen en ze traint er ook keihard voor.” Goede was onder de indruk van Marhe, aangezien zij nauwelijks twee jaar actief tennist. “Ze liet zich van haar beste kant zien en won ook het respect van de tegenstanders.”
Volgens Goede druipt Marhe van talent, maar weet zij nog niet goed om te gaan met haar slagen. Ook de coach van Bermuda sprak lovend over de Surinaamse en maakte de opmerking dat ze vol talent zit en dat ze het ver kan schoppen.
Gedurende het evenement had zij de gelegenheid om van de tegenstanders af te kijken en snapte zij de gegeven tips beter. “Ik zie Sarah groeien. Er waren soms flashes of brilliance, maar ze weet nog niet hoe zij dat niveau moet vasthouden.” De speelstijl van de Surinaamse is vooral gericht op het keihard slaan van de ballen, “omdat dit sowieso leuker en spannender is, maar deze agressieve ballen komen met veel risico”, legt Goede uit.
Zij moest dus leren om op het juiste moment te slaan, “want als het van haar afhangt, valt ze non stop aan.”
Marhe kon het goed met dubbelpartner Em-Miryam vinden. Er vloeide hierdoor mooi spel eruit. Waar de Surinaamse normaal gesproken aanvallend speelt, wist zij tijdens het dubbel de bal met topspin goed in te houden.
“Dit is de grootste vooruitgang van haar spel.” Ook speelde zij op sommige momenten heel beheerst en viel zij op de juiste momenten aan. Verder had Marhe moeite met volleren, maar ging dat gedurende het toernooi beter. “Het probleem was wel dat zij de volleys allemaal terugbracht, maar vaak niet een punt ermee kon scoren.” De serve van de Surinaamse verliep naar zeggen van Goede ook heel goed. “Ze sloeg haar serve heel vol met spin, waardoor die moeilijk aankwam voor haar tegenstander.”
Een muur
Koorndijk had spelers met zeer agressief spel tegenover zich. Desondanks speelde de jongste telg van de drie super efficiënt en maakte hij van het Surinaamse team de minste fouten. “Het volgend jaar is hij nog steeds onder 14. Ik ben er zeker van dat hij in een korte tijd zeer snel zal groeien”, aldus Goede.
Gedurende zijn ontmoetingen waren er vaak spannende rally’s, die voorbijgangers even nieuwsgierig maakten. “Hij was zo gefocust dat hij sommige ballen die uit waren als in zag. Boaz is echt een fighter en hij heeft laten weten dat niemand op de baan komt staan en hem zonder tegenstand zal winnen. Hij is intelligent en blijft kalm onder druk”, prijst Goede het talent.
Nadat het toernooi voor Koorndijk erop zat, werkte hij een vriendschappelijke ontmoeting tegen een tennisser van Bermuda af. Omdat dit niet een officieel toernooi was, werd er helemaal anders dan normaal gespeeld. “Men noemt Boaz eigenlijk een muur, omdat hij alles terugbrengt en bijna geen fouten maakt. Tijdens deze wedstrijd heeft hij besloten zijn aanvallend spel te oefenen. Boaz viel constant aan en maakte veel fouten, omdat hij dit spel niet gewend is. Ik vond het niet erg, omdat je alleen zo leert. Hij zal uiteindelijk een goede balans vinden tussen zijn aanval en verdediging.”
Zelfvertrouwen
Dubois liet zich ook niet intimideren. Hij gelooft dat hij een topspeler is en bleef ook goed in elke rally met zijn tegenstanders, “maar verloor de punten helaas vanwege technische fouten.” Volgens Goede heeft Riva aangegeven het jammer te vinden niet vaker tegen zulke sterke jongens te kunnen spelen. “Hij is ervan overtuigd dat hij veel beter zou zijn als dat het geval was. Ik ben het met hem eens. Wij hebben gesproken over het verschil tussen gewoon een balletje slaan en bewust spelen om beter te worden.”
Ook Marhe toonde bewondering voor het niveau van Dubois’ spel. Naar zeggen van Goede liet de telg op sommige momenten de tegenstanders alle hoeken van de baan zien, “maar kon hij uiteindelijk het punt vaak niet op de juiste manier afmaken. Dit komt weer vanwege minder internationale ervaring.” Evenals Koorndijk heeft Dubois ook vaak spannende rally’s afgewerkt, waarbij de tegenstanders van links, rechts, voren en achter liet rennen. “Ik was zeer trots op hem na zijn prestatie.”
Riva groeide naar zeggen van de bondscoach in het toernooi. “Zijn groei heeft vooral te maken gehad met zijn mindset en zijn confidence.” Echter, een belangrijke verbeterpunt is het meteen starten van een ontmoeting op hoog niveau. Goede merkte op dat Dubois langzaam op gang komt, waardoor hij de eerste set vaak relatief makkelijk verloor. “Hij begint in de tweede set dan langzaam over te nemen.”
Ook tijdens het dubbelspel viel het de bondscoach op dat de jongens langzaam op gang kwamen. Een probleem dat zich bij elk van hen gedurende het gehele toernooi voordeed. “Bij terugkeer in Suriname is dit iets waaraan wij zwaar moeten werken.”