DNA-leden, vooral van de oppositie, zijn fel tegen de wijzigingen, die de overheid wil doorvoeren in de personeelswet om het Public Sector Reform programma succesvol te maken. “Dit is een gangster wetgeving en dit zal ik niet accepteren”, zei DNA-lid Ebu Jones dinsdag in het parlement.
Volgens de initiatiefwet zullen mensen gestraft worden, als zij verzuimen om zich te registeren. Zij zullen verweten worden van ernstig plichtsverzuim en het salaris zal ingehouden worden, totdat de ambtenaren zich hebben geregistreerd. “De overheid probeert middels DNA en wetgeving de samenleving angst aan te jagen, want door deze wet wordt de samenleving onder druk gezet.”
Jones vraagt zich af waarom de ambtenaren zich moeten registeren, als de stukken van hen bij Binnenlandse Zaken liggen. “Het ministerie moet zijn huiswerk goed doen en de druk niet leggen bij de samenleving”, redeneerde Jones. Als ambtenaren inderdaad gestraft worden en de salarissen ingehouden worden, moeten deze mensen in de gelegenheid gesteld worden om zich te verweren. “Bij welke instantie zullen zij zich verweren? En hoe zullen deze mensen zich verweren? Het verweer is vrijwel onmogelijk”, haalde het lid aan.
De parlementariër vroeg aan de regering hoe lang de salarissen ingehouden zullen worden, want deze sanctie is van tijdelijke aard. “Wanneer zal er overgegaan worden tot ontslag? Dit is wel geen valide reden om een ambtenaar te ontslaan.” Jones voorspelt dat na de aanname van deze wet een aantal ambtenaren rechtszaken zullen aangespannen tegen de staat, want de wet is in strijd met de grondwet.
De Nickeriaan was ook fel tegen artikel 28 van de initiatiefwet, dat aangeeft dat een ambtenaar niet uitbetaald zal worden, als er geen werk wordt verricht. “Als een ambtenaar aan het staken is, kan de overheid beslissen om deze persoon niet uit te betalen. Dit is tegen de grondwet en internationale verdragen, want eenieder heeft het recht om te staken”, zei Jones. Artikel 33 van de grondwet geeft letterlijk aan dat mensen het recht hebben om te staken. “Als deze wet wordt aangenomen, zoals het nu is, dan zal ik deze wet brengen naar het Constitutioneel Hof.”
Jones weet dat dit programma een eis is van het IMF om mensen af te vloeien, zodat het overheidsapparaat verkleind kan worden. De mensen, die afgevloeid worden, moeten in de particuliere sector hun brood gaan verdienen. “Hoe zit het met de ontwikkeling van de particuliere sector? Want dit programma kan niet uitgevoerd worden zonder de particuliere sector”, vroeg het assembleelid.
Collega-parlementariërs Melvin Bouva, Rabin Parmessar, Mahinder Jogi, Reshma Mangre, Harriёt Ramdien, Patricia Etnel waren allemaal eens dat de samenleving beschermd moet worden en artikelen van deze wet beter geformuleerd moeten worden.