De minister van Toerisme, Communicatie en Transport, Albert Jubithana, hekelt uitspraken die zonder enige onderbouwing worden gedaan in de Nationale Assemblee. Jubithana doelt op uitspraken van NDP-fractieleider Rabin Parmessar dat een KLM-vliegtuig weer eens moest afwijken naar Cayenne, omdat er weer een tekort aan luchtverkeersleiders bleek te zijn.
“Die informatie klopt niet. Het vliegtuig is netjes geland op Surinaamse bodem en zijn de zaken ook conform afgewikkeld. Het leek er inderdaad even op dat er een tekort aan luchtverkeersleiders zou zijn, maar dat hebben we op tijd weten te onderscheppen”, zegt Jubithana.
De TCT-minister vind het ook niet correct dat er zomaar bedragen worden opgenoemd, wat de kosten zouden zijn voor het afwijken naar een ander land. Zelf wist de minister niet helemaal wat de totale kosten zouden zijn. “Je denkt aan refueling en eventueel landingskosten, maar laten de mensen die deze bedragen roepen ook aangeven hoe zij op deze bedragen komen”, merkt Jubithana op.
Binnen de regering en samen met DNA is er breedvoerig ingegaan op deze problematiek. Jubithana heeft in een eerdere presentatie tijdens een DNA-vergadering gesproken over de achterstand in training, meer mankracht, maar ook rechtsbestaan positie de luchtverkeersleiders. “Ik draag de overtuiging dat we tot een goed oplossingsmodel zijn gekomen en zal dat ook bespreken met de stakeholders”, meldt Jubithana. Hij verzekert dat de rechtspositie van deze groep tot stand zal komen. “Ik heb ook tegen de luchtverkeersleiders gezegd, we zijn geen tegenstanders van elkaar, maar medestanders. We moeten niet blijven roepen dat er een tekort is. Het is een feit dat er sinds 2013 niet is geïnvesteerd in deze sector.”
Suriname heeft rond 2013 een audit van de luchtvaartsector doorlopen. Suriname had binnen de Zuid-Amerikaanse landen een lage score gekregen als het gaat om de effectieve implementatie in de procedure en processen betreffende de luchtvaart. “Suriname had toen niet eens zestig procent gehaald. Op het gebied van incidenten halen we niet eens 12 procent wat heel slecht is voor Suriname naar buiten toe”, zegt Jubithana. In 2021 had hij een onderhoud gehad met de topman van de International Civil Aviation Organization over Suriname.
Ons land had een achterstand in haar contributie en is ook gevraagd om ondersteuning als het gaat om opkrikken van de standaarden van Suriname. Er is toen een toezegging gedaan en heeft Suriname reeds 2 fasen doorlopen. Een van deze fasen was het maken van een scan. “Na die scan hebben ze aangegeven waar we kunnen versterken: Financieel, beleidsmatig en juridisch. Daar is ook ondersteuning gegeven. De laatste fase zal in september geschieden waar het traject verder goed in kaart gebracht zal worden, waar Suriname bij de eerstvolgende audit hoger scoren dan die 59,37 procent en die 12 procent.”
De acties van de luchtverkeersleiders leggen volgens Jubithana ook een druk op deze scan, maar dat er gewerkt moet worden aan het versterken van deze groep. Luchtverkeersleiders moeten een bepaalde discipline hebben en van een bepaalde richting komen van de school om verder de trainingen in te gaan. “Het is een traject dat we hebben ingezet. Ook de faciliteiten van de toren en van de medewerkers die het ALS-systeem moeten onderhouden dat ze dat kunnen oppakken.” Een setback momenteel is dat de koperen bedrading van het ALS-systeem op de luchthaven is gestolen. “Maar we moeten roeien met de riemen die we hebben, we doen het land pijn en niet het ministerie alleen”, benadrukt Jubithana.
Er wordt in elk geval gewerkt naar een korte termijn en langetermijnoplossing. Tijdens het gesprek met de regering en DNA, zou er sprake zijn van een tevreden gevoel bij beide partijen.