Minister Kenneth Amoksi is in overleg getreden met collega minister van Buitenlandse Zaken over de spraakmakende kwestie waarbij een Surinaamse drugskoerier, E. Jabini voor cocaïnesmokkel is aangehouden in Sri Lanka.
Dit vertelde de bewindsman woensdag aan journalisten voor aanvang van de vergadering van de ministerraad. Amoksi stelt dat de er nu stappen worden gezet om meer informatie te krijgen en hoe de zaak verder af te handelen.
Humanitaire gronden
Amoksi zegt dat drugsdelicten strafbaar zijn en zullen blijven. Dit moet heel duidelijk zijn bij de samenleving. De bewindsman zegt dat er onderhandelingen tussen Suriname en Sri Lanka zullen volgen, mogelijk uit humanitaire gronden. ”Het gaat sowiezo om een Surinaamse staatsburger en dan denken we aan de consulaire assistentie die wij kunnen verlenen. Ik heb begrepen dat de mevrouw een advocaat in de arm heeft genomen, dus die juridische bijstand krijgt ze.” Vanuit de overheid is het zo gesteld er een verantwoordelijkheid is die gedragen moet worden als het om Surinaamse gaat benadrukt Amoksi. “Waar ook ter wereld en die verantwoordelijkheid dragen we.”
Mogelijke doodstraf
Drugsdelicten zijn ook strafbaar in Suriname en ook op Surinaamse grondgebied word je flink afgestraft volgens Amoksi. Hij wijst erop dat de doodstraf voor bepaalde delicten opgelegd kan worden in Aziatische landen. “Wij hebben hier de doodstraf afgeschaft en op die koers varen wij, dat wat je niet oplegt in je land wil je niet graag dat jou onderdanen dat lot ondergaan in het buitenland. Die focus gaan wij aanhouden om misschien uit humanitaire gronden in overleg te gaan.”
Andere samenleving
Jurist Aashna Kanhai gaf in een gesprek met D-TV aan dat Sri Lanka een vrij conservatieve maatschappij heeft. In de meeste Aziatische landen is het vervoeren of transporteren van drugs in tegenstelling tot Suriname waar het ‘zeer gangbaar is’ een vrij ernstige zaak. “Het word op een bijzondere manier benaderd. Het word heel serieus genomen. Veel serieuzer dan wij er in deze regio mee omgaan.” Ze benadrukt dat het rechtssysteem gericht is op het afstraffen van de persoon die zo een delict pleegt. De bedoeling is dat er repressie word toegepast. De boodschap moet duidelijk zijn dat zo een feit niet getolereerd word en zulks nooit meer gebeurt meent de rechtsgeleerde.
Kanhai zegt dat zij ook ambassadeur in India geweest is en daardoor betrokken is. Ze merkt op dat ze het bericht over de koerier in drie kranten tegenkwam. De jurist verklapt dat zij met advocaten in Sri Lanka contact heeft gemaakt en heeft gevraagd wat er in soortgelijke gevallen gebeurt. De zaak is volgens haar bij een magistraat in behandeling genomen en er is een onderzoek ingesteld. Dit proces kan soms zes maanden duren. De doodstraf zit de Surinaamse niet perse te wachten, meent Kanhai. In deze fase van het onderzoek is het moeilijk te zeggen welke wending de zaak zal krijgen.
Jabini is vorige week met 2.5 kilogram cocaïne aangehouden in Sri Lanka. Momenteel word er middels een petitie via Change.org gepleit om Jabini niet de doodstraf op te leggen of levenslang achter de tralies te plaatsen. Intussen hebben meer dan 8000 mensen de petitie gesigneerd online.