Er is niet veel vertrouwen vanuit de samenleving van Brownsweg dat het water van SWM veilig is voor consumptie. Kapitein Henk Finisie van Brownsweg zegt dat het water uit het Stuwmeer al enige tijd is vervuild.
“Voordat dat van die zakken dicht bij het meer speelde, was het water toen niet geschikt om te drinken. Daar het spul uit die zakken nu in het water zit, weet je nog meer dat je het niet kan drinken”, zegt Finisie. Hij geeft aan dat vele mensen in het dorp geen water uit de kraan meer willen drinken. Ook al heeft de directeur van SWM, Clifton Lienga, het water uit de kraan als demonstratie gedronken tijdens de krutu.
De directeur van SWM geeft in hun voorlichtingsprogramma aan dat SWM sinds 4 mei is gestart met het opvoeren van hun monitoring en het trekken van monsters om te controleren of het water veilig is voor consumptie. De samples zijn ook naar een onafhankelijk laboratorium gestuurd om deze te controleren. “We hebben de samples gestuurd naar Filab, en deze zijn betrouwbaar. Deze hebben het water voor ons geanalyseerd.” Uit de resultaten is gebleken dat het water geschikt is voor consumptie. Lienga zegt verder dat hij begrip ervoor heeft dat de samenleving een wantrouwende houding heeft door de verschillende fake berichten die er rond gaan op social media.
Volgens Finisie moet de SWM een andere waterbron gaan opzoeken, willen zij dat de samenleving het drinkwater weer normaal kan gebruiken. “Kon mi taki ing krin, a watra fu a stuwmeer ben doti langa kaba. Ze hadden jaren geleden een waterbron in Victoria gebruikt om Brownsweg van water te voorzien, maar op een of ander dag zijn ze daarmee gestopt en hadden besloten om water uit het meer te trekken”, vertelt Finisie. Het water dat toen al werd getrokken uit het meer vond hij niet geschikt, omdat het geen stromend water zou zijn en ook een plek is waar mensen hun afwas doen en andere ‘doti sani’ gingen wassen. “Hoe kunnen we dat water dan drinken”, vraagt hij zich af.
Om toch aan goed drinkwater te komen, vangt de kapitein zelf regenwater op in een durotank, maar als het niet regent en de durotank loopt leeg, zit hij dan weer zonder goed drinkwater. “Wat moet je dan doen? We kunnen niet constant water kopen in de flessen, want het kost ook wat en niet iedereen kan zich dat permitteren”, zegt de kapitein. Hij maakt zich ook zorgen om de mensen en gezinnen die geen tank hebben om regenwater op te kunnen vangen. “Sommigen moeten het maar doen met wat ze ter beschikking hebben en we weten niet wat de langetermijngevolgen zijn voor hun”, zegt Finisie.
De kapitein vindt het jammer dat een district zo rijk aan grondstoffen als Brokopondo een van de armste districten is. “We zien de rijkdommen niet terug in de samenleving en dat kan niet.” Hij hoopt dat de regering er werk van zal maken om te voorzien in beter drinkwater voor de gemeenschap, want niet alleen Brownsweg kampt men met wateruitdagingen. “De dorpen zoals Balingsula en verder naar onder, die hebben wel bronnen en schoonwater. Maar hun watertoevoer is niet optimaal, daaraan moet ook gewerkt worden”, vindt de kapitein.