Christio Wijnhard van Forest93 heeft voorgesteld om de Keep Suriname Green campagne uit te breiden naar het gehele Zuid-Amerikaanse continent. Keep Suriname Green is een platform voor alle thema’s over de groene toekomst van Suriname. Met de campagne wordt onder andere gelobbyd voor een nieuwe natuurwet, de Wet Duurzaam Natuurbeheer.
Wijnhard heeft het voorstel gedaan op de Anti-mining camp van The Black and Indigenous Liberation Movement in Ecuador, eerder deze maand. Hij was er samen met Irvin Ristie van Amwy Institute en andere inheemse en Afro activisten.
“Ik heb gezien dat alle gemeenschappen dezelfde bedreigingen hebben, maar eenieder vecht zijn eigen gevecht. Dat moeten we sowieso blijven doen, maar ik geloof sterk in 1000 stemmen, 1 boodschap”, zegt de milieuactivist. De bedoeling is dat eigenlijk de hele wereld groen wordt gehouden, dus dat de natuur over de hele wereld duurzaam wordt beschermd.
De Anti-Mining camp is een bijeenkomst voor verschillende groepen inheemse en Afro-activisten uit verschillende landen in Zuid-Amerika die vechten voor respect voor de natuur. Wijnhard zegt in gesprek met Key News dat het kamp een holistische aanpak had.
De bedoeling van het kamp was om de verschillende organisaties te versterken, maar ook dat deze organisaties zich bundelen in de strijd voor de natuur. The Black and Indigenous Liberation Movement heeft de aanwezigen gereedschappen gegeven om zich te verzetten tegen de extractieve industrie om het bos en de natuur veilig te stellen, vertelt Wijnhard.
Hij is van mening dat dit kamp goed van pas komt voor de strijd van inheemsen in Suriname en geeft via sociale media aan, ondersteuning te hebben gevraagd aan andere organisaties bij het kamp voor de strijd voor nheemsen in Suriname. Hij zag veel overeenkomsten in de strijd die er in de andere Zuid-Amerikaanse landen door inheemsen gevoerd worden. “We zijn een van de twee landen die de grondrechten van de inheemsen niet heeft erkend”, schrijft hij op zijn Facebookpage.
De woongebieden en middelen van bestaan van inheemsen worden bedreigd door de extractieve industrie. Volgens The Black and Indigenous Liberation Movement zijn deze gestoeld op racistische en koloniale systemen. De organisatie strijdt hiertegen door onder andere activisten te trainen met het oog op respect voor de natuur.
Wijnhard en Ristie gaan verder na welke samenwerkingsverbanden nog meer mogelijk zijn tussen de verschillende groepen. Zij zijn van plan om Surinaamse organisaties in contact te brengen met The Black and Indigenous Liberation Movement, een daarvan is NAKS, omdat deze organisatie zich richt op Afro bewustzijn.