Al dansend beloven de kinderen van OS Maretraite dat zij braaf zullen lezen. Indra Hu, kinderboekenschrijfster en oprichter van Stichting Rupsje Regenboog, heeft als streven alle basisscholen te voorzien van kinderboeken van Surinaamse schrijvers. “Het is zeker belangrijk voor onze jeugd om onze eigen boeken te lezen, omdat dit beter aansluit op hun belevingswereld”, zegt Hu vol overtuiging. Lezen over je eigen omgeving en dingen die herkenbaar zijn, zouden kinderen eerder aantrekken tot lezen dan een boek waar zij zichzelf niet in zouden terugvinden.
De kinderboekenschrijfster wil behalve Surinaamse schrijvers naar de mediatheken van de scholen te brengen, ook binnen het project het lezen bevorderen onder de Surinaamse kinderen. “Zonder lezen zijn wij niets”, zegt Hu en is ervan overtuigd dat kinderen die plezier hebben in lezen ook met plezier zullen leren op school. “Als ze leren en hun best doen op school kunnen zij beter iets bereiken in de samenleving.”
Hu is op zoek naar donoren en bedrijven die kunnen bijdragen aan de kosten van de boeken die zij wil doneren aan de scholen. OS Maretraite is de eerste school binnen het project aan wie Hu boeken heeft gedoneerd. “Ik heb KFC bereid gevonden om de boeken op te kopen en deze te doneren aan de school”, zegt Hu. Het drukken van de boeken die in kleur zijn, zijn best prijzig en deze kosten moeten worden gedekt. “We zijn nu gestart met drie boeken, maar uiteindelijk willen we 10 boeken per school doneren. Ons land telt 350 basisscholen en aan alle scholen willen we de Surinaamse verhalen toegankelijk maken”, geeft Hu aan.
Voor Dorothy Jiawan, leerkracht van het zesde leerjaar op de OS Maretraite is het een geweldig initiatief, want lezen is inderdaad een groot probleem voor de leerlingen. “Het is gewoon een feit, onze leerlingen houden gewoon niet van lezen”, zegt Jiawan en onderkent dat het goed lezen veel kan bijdragen aan de verdere ontwikkeling van de kinderen op school. “Want als je niet goed kan lezen, hoe ga je dan bijvoorbeeld de redactiesommen begrijpen, want daar is begrijpend lezen vooral belangrijk”, zegt Jiawan.
Dat de leerlingen meer toegang zouden moeten hebben naar kinderboeken van Surinaamse schrijvers is voor Jiawan zeker belangrijk. “De boeken die wij meestal krijgen zijn donaties en veelal boeken van het buitenland. De kinderen kunnen zich daarin niet terug vinden. Ze lezen verhalen over sneeuw, maar velen hebben sneeuw nog nooit gezien, hoe ga je het dan kunnen beleven”, zegt Jiawan.
Als leerkracht moet je vooral op creatieve manieren proberen toch de interesse aan te wakkeren bij kinderen voor lezen. “Om ze enthousiast te krijgen ga je interactieve activiteiten bij bedenken, behalve voorlezen laat je ze bijvoorbeeld vertellen wat ze vinden van het slot van het verhaal en hoe ze het verhaal zelfs zouden eindigen”, geeft Jiawan aan als voorbeeld. Hu wilt vooral de leerkrachten stimuleren om toch wat tijd vrij te maken voor het voorlezen van een verhaal. “U hebt als leerkracht de magie in handen, want de kinderen kijken naar u op. Al leest u slechts 5 minuten met de kinderen, laten we de liefde voor lezen weer bij ze aanwakkeren”, zegt Hu.