De 115 Surinamers die hebben meegestreden in de Koreaanse oorlog tussen 1950 en 1953, zijn vandaag op bijzondere wijze herdacht. Het ministerie van Defensie heeft samen met vertegenwoordigers van het Nederlands Leger en de ambassadeur van Nederland in Suriname, Henk van der Zwan, ode gebracht aan deze 115 Surinamers en Nederlanders die onder de vlag van de Verenigde Naties hebben gestreden. In het kader van de hernieuwde defensiesamenwerking en de start van de jungletraining in Suriname, hebben vertegenwoordigers van zowel Suriname als Nederland een krans gelegd bij het Koreaans oorlogsmonument.
Reflectie
Minister Krishnakoemarie Mathoera van Defensie zegt dat dit moment gezien moet worden als eentje van reflectie. Deze helden hebben zich volgens Mathoera met hun durf, moed en daden, zichzelf onsterfelijk gemaakt en zijn een blijvende inspiratie. “Het zijn mensen geweest die hun huis, familie, persoonlijke ambities en belangen hebben achtergelaten en zich met inzet van hun leven hebben begeven op het pad van strijd. Ze hebben gestreden voor idealen zoals vrede, veiligheid, soevereiniteit, waarborgen van grondrechten en rechtvaardigheid”, geeft de bewindsvrouw aan. Deze idealen maken heden ten dage het leven leefbaar en maken dat we ons in vrijheid kunnen bewegen.
De Nederlandse ambassadeur in Suriname, Henk van der Zwan, gaf aan dat in totaal 121 Nederlandse en twee Surinaamse militairen gesneuveld zijn. “De dappere helden die wij vandaag herdenken stonden voor de keus hun leven al dan niet in de waagschaal te leggen voor een strijd van vrede en veiligheid. Zij deden dit in het besef dat dreiging van oorlog en onderdrukking, zich niet houdt aan land en grenzen. In het besef dat democratie en recht verdedigd moeten worden, kozen zij ervoor deze strijd vrijwillig aan te gaan. Niet primair voor hen zelf, maar vooral voor een ander, voor ons en toekomstige generaties. Daarom verdienen zij ons hoogste waardering”, zegt van der Zwan. Hij gaf verder aan dat deze gebeurtenissen, zoals de Koreaanse oorlog, tonen dat vrijheid, democratie, recht en mensenrechten niet vanzelfsprekend zijn.
Lering trekken
Minister Mathoera zegt verder dat gezien de ontwikkelingen in de wereld en de toename van ongelijkheid, het wegvallen van grenzen en het aandienen van nieuwe dreigingen, we lering moeten trekken uit de daden en moed van de 115 Surinamers die deel hebben genomen aan de Koreaanse oorlog. Ze geeft aan dat we ons in Suriname ervan bewust moeten zijn dat vrede, veiligheid en rechtvaardigheid niet vanzelfsprekend zijn in deze wereld. “We moeten ons realiseren dat we elke dag hieraan moeten werken. Moeten werken voor onszelf en de generaties die na ons volgen, net zoals de 115 helden die dat toen hebben gedaan”.
De minister vindt dat we onze eigen verantwoordelijkheid moeten gaan innemen als regio, land en persoon. We hebben naar zeggen van de defensietopper een gezamenlijke verantwoordelijkheid om vrij te zijn. “Het is deze gezamenlijke verantwoordelijkheid waarom we samen werken als defensieorganisaties, waar we kennis delen en elkaar ondersteunen.”
Mathoera wijst erop dat een oorlog enorme schade met zich meebrengt. Behalve dat het gemeenschappen ontwricht, lijdt de hele wereld eraan. Zoals nu het geval is in de oorlog tussen Oekraïne en Rusland. Ook wijst ze erop dat de restricties van de Covid-pandemie ons bewezen heeft, waarom we vrijheid moeten koesteren. Het is daarom belangrijk dat de eigen verantwoordelijkheid opgepakt wordt en dat er bijgedragen wordt aan een vredevolle, veilige en voorspoedige samenlevingen. “Laten we daarbij onze helden nimmer vergeten en hen blijven gedenken voor de offers waarvoor ze hebben gestaan. Laten we daaruit kracht en inspiratie putten” benadrukt minister Mathoera.