Binnen het Psychiatrisch Centrum Suriname (PCS) groeit de onvrede onder het personeel over het functioneren van het bestuur van de personeelsbond.
Een medewerker en bondslid, die uit vrees voor represailles anoniem wil blijven, uit stevige kritiek op de manier waarop het bestuur recentelijk heeft geopereerd tijdens onderhandelingen met het ministerie van Volksgezondheid.
Volgens de medewerker draagt het bestuur van de bond medeverantwoordelijkheid voor de aanhoudende stagnatie in de financiële afwikkeling van toelages en vergoedingen aan het personeel. “De incompetentie, het gebrek aan onderhandelingstactiek en de afwezigheid van transparantie hebben ervoor gezorgd dat er geen wezenlijke vooruitgang is geboekt”, stelt het lid.
Specifiek wordt verwezen naar de onderhandelingen van 18 april, waarbij het bondsbestuur akkoord zou zijn gegaan met het uitbetalen van slechts de helft van de kledingtoelage en een eenmalige overbruggingstoelage voor één maand. “Dit is nooit eerder bij PCS gebeurd. Deze afspraken zijn bovendien niet besproken of goedgekeurd tijdens een algemene ledenvergadering (alv), wat een ernstige schending is van de interne democratie binnen de bond”, aldus de bron.
Er zou volgens de medewerker bovendien geen aandacht zijn besteed aan andere cruciale punten, zoals de overbruggingstoelage over de maanden januari tot en met april 2025, noch aan de prestatietoelage over 2024. “Wat er besproken is tijdens de tweede onderhandelingsronde op 22 april is tot op heden onbekend voor de leden. Er is geen verslag uitgebracht, geen document gepresenteerd, en geen enkele communicatie geweest vanuit het bestuur”, luidt de kritiek.
De medewerker benadrukt dat het ontbreken van schriftelijke vastlegging van afspraken, inclusief een duidelijke tijdlijn voor de uitbetaling van achterstallige toelages, een ernstige tekortkoming is. “Men heeft genoegen genomen met mondelinge toezeggingen van een minister die niet bekend staat om betrouwbaarheid. Dat is onprofessioneel en onverantwoord”.
Het lid roept het bondsbestuur op tot zelfreflectie en heroriëntatie. “Deze bond moet de handen in eigen boezem steken. De huidige koers is niet houdbaar. Er is dringend behoefte aan transparant leiderschap, duidelijke communicatie en het betrekken van de achterban bij cruciale besluiten”.