De Kustwacht heeft in haar jaarplanning projecten opgenomen om terug te geven aan de samenleving. Op vrijdag 9 september is een van de projecten uitgevoerd. Het departement heeft onded begeleiding van professor Sieuwnath Naipal Mangrove geplant.
De waarnemend directeur van de Kustwacht, majoor Radjoe Bhola, zegt verheugd te zijn dat de kustwacht deel uit kan maken van zo een duurzame, maar nogal natuurlijke manier om terug te geven aan de samenleving en de natuur. De mangrove maakt deel uit van het voedselketen en voorziet als thuis en voedingsbodem voor krabben, vissen, vogels en zelfs bijen die honing maken, legt Bhola uit. “Dit zijn alle producten voor de samenleving die er een broodje aan verdienen en zorgen voor de broodnodige eiwitten . Naast de voedselvoorziening zorgt mangrove ook voor het tegengaan van landverlies en bescherming van onze kust.”
Het streven van het team was om 100 jonge mangrove bomen te planten. Met veel enthousiasme is het team van de Kustwacht het doel voorbijgestreefd en zijn er 113 bomen geplant. Professor Naipal, die al jaren bezig is met het Mangrove project, zegt dat alle beetjes helpen om de natuur een handje te helpen. Als men over zou gaan tot het bouwen van een dijk, zou dit de staat veel hebben gekost. Daarom is gekozen om de mangroveplantjes te gebruiken om onze kustvlakte te beschermen tegen landverlies. Naipal heeft een educatiesessie over de mangroveplant gehouden voor de leden van de Kustwacht. “Het zijn heel koppige planten die tegen zoutwater kunnen. Een mangroveplant heeft verticale wortels die uit de bodem steken als kleine paaltjes. Deze werkt vervolgens al seen zeef en bezinkt de klei en zo krijgen we landaanwinst en gaan wij erosie tegen.”
Majoor Bhola is dankbaar dat het personeel zich vrijwillig heeft opgegeven. Ook aan professor Naipal heeft hij een woord van dank gericht voor zijn verhelderende uitleg. Bhola doet hierbij een oproep aan de overige diensten om het project te ondersteunen.