Elk jaar na het paasweekend vulden wandelmarsgroepen in fleurige kleding met muziekinstrumenten en al de straten van Paramaribo, een gezellige drukte waar het publiek langs de weg graag op af kwam. Dat is al drie jaar niet meer het geval. Net als de wandelaars en de samenleving verlangt ook de Bedrijven Vereniging Sport en Spel (BVSS) naar de Avondvierdaagse (AVD), benadrukt voorzitter Purcy Olivieira. “Ook ik geniet ervan wanneer mensen zich kunnen ontspannen en wat kunnen verdienen. Daar zijn we nog steeds voorstander van. Alleen zeggen we: laten we de volksgezondheid niet in problemen brengen”, onderstreept hij.
Olivieira liet eerder al weten dat de wandelmars, zoals die in de volksmond bekendstaat, ook dit jaar van de baan is. Het jaarlijks terugkerend evenement, waarbij er vier dagen lang door de straten van Paramaribo wordt gelopen vond de afgelopen twee jaar vanwege de Covid-19-pandemie geen voortgang.
Ook dit keer is dat het geval. De BVSS maakte de afgelopen week officieel melding van de afgelasting van de activiteit. Het gegeven dat de overheid in de afgelopen weken nagenoeg alle Covid-maatregelen heeft afgeschaft deed de hoop herleven dat de AVD dit jaar weer opgestart zou worden. De BVSS heeft echter anders beslist. “Ofschoon de president heeft aangekondigd dat alle Covid-maatregelen zijn ingetrokken heeft het bestuur van de BVSS besloten toch geen AVD in 2022 te organiseren. De reden hiervoor is dat de BVSS de volksgezondheid centraal stelt”, laat de organisatie in een persbericht weten.
Ondanks dat eerder al min of meer bekend was dat de wandelmars ook dit jaar niet zou plaatsvinden, bleef de telefoon van de BVSS rinkelen. Uit Suriname en het buitenland werd gevraagd of het evenement nog georganiseerd zou worden. “Uit het buitenland waren er zelfs mensen die hun ticket wilden boeken om naar de wandelmars te komen kijken, maar we hebben ze moeten voorhouden dat we het helaas ook dit jaar moeten schrappen”, laat Olivieira weten.
Wandelmars in september
Wanneer de AVD weer zal plaatsvinden zal dat overigens ook in een andere periode gebeuren. De BVSS laat namelijk weten dat de activiteit niet meer in april, maar in september georganiseerd zal worden. “Rekening houdend met de onvoorspelbare weersomstandigheden als gevolg van global warming”, licht de organisatie de verschuiving toe.
Onder sommige AVD’ers leefde de hoop dat het evenement dit jaar september nog kon doorgaan, maar dat is volgens Olivieira niet werkbaar omdat hij uit hoofde van de gezondheidssituatie geen garantie kan geven dat het daadwerkelijk zal plaatsvinden.
“Het gevaar met zo een grote meerdaagse activiteit is dat het moment dat je mensen gaat warm maken en het niet doorgaat je ze voor niets heb warm gemaakt. Als je mensen nu al zegt dat het in de grote vakantie zal plaatsvinden gaan ze nu al hun kostuums enzovoorts maken. Als blijkt dat het niet door kan gaan hebben ze al die investeringen voor niemendal gepleegd.”
Olivieira benadrukt dat de BVSS niet alleen staat. De afgelopen jaren zijn ook andere grote evenementen waar veel publiek op afkomt niet doorgegaan. Hij wijst onder andere naar het carnaval in Brazilië maar vooral de Nijmeegse Vierdaagse waaruit wandelmars in Suriname meer dan vijftig jaar geleden werd geboren.
Beide evenementen worden dit jaar weer gehouden. Het immens populaire carnaval in Brazilië die voor het laatst in februari 2020, een maand voor het uitbreken van de coronapandemie plaatsvond, ging vrijdag weer van start terwijl de Nijmeegse Vierdaagse voor juli gepland staat.
Vaccinatiegraad
Maar de BVSS doet in tegenstelling tot de organisaties van die twee evenementen voor dit jaar toch een pas op de plaats. Olivieira maakt zich vooral zorgen om het publiek dat naar de wandelmars komt kijken. In Suriname is minder dan de helft van de samenleving, 40,5 procent om exact te zijn, volledig gevaccineerd. In Nederland en Brazilië is dat 71,1 procent om 76,8 procent.
“Al stellen we als voorwaarde dat de deelnemers gevaccineerd zijn is dat nog geen garantie dat de volksgezondheid niet in gevaar komt omdat we de passieve deelnemers langs de weg niet onder controle hebben. Je weet daar niet wie wel gevaccineerd is en wie niet en al die mensen staan dicht bij de lopers. En ik ga nog verder: van de mensen die langs de straat staan weten we niet wie besmet is of niet.”
Het gaat bij de BVSS-voorzitter echter niet alleen om de wandelaars en het publiek maar ook andere belangrijke actoren. “De politie, de militairen en het Rode Kruis bijvoorbeeld. Met iedereen moet je afstemmen. Als de politie zegt dat ze haar manschappen vanwege de gezondheidssituatie niet kan inzetten kunnen we het vergeten. Het is een scala van aspecten waarmee je rekening moet houden.”
Olivieira benadrukt dat, ondanks de Covid-maatregelen zijn afgeschaft zijn organisatie toch nog de kat uit de boom kijkt. De deltacronvariant die sinds maart de kop opstak is voor de BVSS voldoende reden om voorzichtig te blijven. “Het zou dus onverantwoord zijn om nu een wandelmars te organiseren. Iedereen zou ons dat kwalijk nemen, niet alleen het Ministerie van Volksgezondheid.”
Het is overigens niet de eerste keer dat de AVD niet plaatsvindt. In 1973 werd de activiteit ook niet georganiseerd tijdens de algemene staking onder toenmalige premier Jules Sedney. Maar zoals de AVD daarna terugkeerde gelooft BVSS-voorzitter Olivieira dat het ook nu weer een comeback zal maken. “Hoewel de Covid-situatie moeilijk in te schatten is ,gaat onze organisatie uit van het positieve. Voor wat betreft 2022 mogen we het helaas vergeten maar we geven de hoop op een terugkeer van de wandelmars volgend jaar niet op.”