In Venezuela zijn verschillende kopstukken van de oppositiepartij opgepakt: de partij van María Corina Machado, de belangrijkste tegenstander van de huidige president Nicolás Maduro.
Een campagnechef en een verkiezingscoördinator zijn door de politie gearresteerd. De Nederlandse Omroep Stitchting(NOS) meldt dat Machado kort na de arrestaties fel heeft uitgehaald naar het regime van Maduro. Zo noemt ze die “brute onderdrukking” en een “laffe actie”.
Machado won vorig najaar met grote overmacht de voorverkiezingen. Ze kreeg bijna 93 procent van de stemmen en haar populariteit in het land blijft groeien. Het regime van president Maduro doet er alles aan om Machado tegen te werken. Zo werd Machado al uitgesloten van deelname aan de verkiezingen dit jaar.
Het regime verdenkt haar van corruptie en Machado wordt daarom door de autoriteiten uitgesloten van politieke functies. Machado bestrijdt de aantijgingen en voert nog steeds campagne als presidentskandidaat. NOS-correspondent Latijns-Amerika, Nina Jurna, zegt dat deze arrestaties laten zien dat de repressie in Venezuela verder toeneemt, naarmate de verkiezingen in juli en de deadline van de registratie voor de kandidaten, dichterbij komen. “President Maduro probeert zijn tegenstanders zo veel mogelijk te verzwakken. Zijn belangrijkste concurrent Machado werd vanwege vermeende corruptie door zijn regime al uitgesloten van deelname.”
Bij een ontmoeting met de pers woensdagmiddag lokale tijd maakte Machado een krachtige indruk en zei ze dat ze zich niet laat isoleren. “Ik ben onschuldig. Maduro wil dat ik het veld ruim, omdat hij weet dat de bevolking achter me staat, want ons team is Venezuela”, zei ze. Tegelijkertijd neemt de druk op haar toe om iemand anders naar voren te schuiven, zodat er in elk geval één kandidaat van de oppositie is waar de Venezolanen straks op kunnen stemmen. Met de naderende deadline begint de tijd te dringen.
Begin deze maand kondigde Maduro aan de verkiezingen eerder te zullen houden dan gepland. Kandidaten moeten zich voor 25 maart inschrijven. Of Machado zich aan het verbod houdt en afziet van deelname, is nog maar de vraag. De Verenigde Naties, de Europese Unie en de Verenigde Staten veroordeelden het besluit om Machado uit te sluiten van de verkiezingen. De VS dreigde om meer economische sancties in te stellen. Het land had die juist teruggedraaid in ruil voor garanties op eerlijke verkiezingen.