Stichting Develop Art Foundation (DAF) heeft een project gelanceerd om kinderen weer over het milieu aan het zingen te krijgen.
De organisatie is van mening dat zingen over het milieu niet zo hip is en wil daarin verandering brengen. Rosita Leeflang die verbonden is aan de DAF vertelt dat er hiervoor een project is geschreven dat in 2019 is goedgekeurd. Maandag vond de officiële lancering plaats genaamd: ‘Sranan e singi gyi wan moy tanpresi’. DAF is in 2011 opgericht om voornamelijk educatiemogelijkheden te creëren voor jongeren op het gebied van kunst, cultuur en milieu.
Het project is geschreven om jongeren via muziek bewust te maken van het milieu, de leefomgeving en de schoonheid van Suriname. De bedoeling is dat zij ook leeftijdsgenoten aansporen om hetzelfde te doen. Zes kinderen hebben meegedaan aan het project. Tien nummers zijn uitgebracht en komen uit het bekende boek ‘Hoezee voor Surinaam’ dat in het verleden op de basisschool werd gebruikt. Deze traditie kwam met de tijd te vervallen. De jongeren kenden de gezongen nummers niet voordat zij bij het project betrokken raakten. De thema’s voor de liederen zijn; dieren, bomen en planten, milieu en het klimaat.
Weer bekendheid
De deelnemers bestaan uit tieners. Vandaag zal na de lancering de media verzocht worden om de nummers zoveel mogelijk af te draaien op de radio en de tv. Leeflang legt uit dat de liederen op het Youtubekanaal van ‘Roseternal Media’ worden geupload. “We willen dat ouders de liederen met hun kinderen gaan zingen. Ze mogen het naar ons toe sturen. De drie leukste filmpjes gaan wij iets leuks geven.” Ze legt uit dat de financierder van het project heeft laten weten dat er fondsen zijn om milieubewustwording op een laag pitje mogelijk te maken. Met het bestuur worden nu ideeën besproken voor het volgende project.
Bekostigd
Leeflang stelt dat het programma is gefinancierd door het Small Grants Program van de Verenigde Naties. De bedoeling is om de biodiversiteit te behouden, het tegengaan van klimaatverandering, bescherming van internationale wateren en het voorkomen van bodemdegradatie. Denk bij bodemdegradatie voornamelijk aan woestijnvorming en ontbossing. Ook de verwijdering van gevaarlijke stoffen is een groot aandachtspunt. Dit alles wil de organisatie bereiken door de juiste maatregelen te treffen, zonder het milieu verder te schaden.