Leerkrachten van de Scholengemeenschap Tamanredjo (SGT) en het Imeao 2 hebben vorige week vrijdag afzonderlijk actie gevoerd. De belangrijkste rede is dat bij de onderhandelingen en ondertekening van de salarisaanpassing van 17% het lerarenkorps niet op de hoogte is gesteld. Zij geven aan dat er geen communicatie is geweest met betrekking tot dat besluit.
“Het is een signaal naar de voorzitter van de bond. Wij hebben sterk het gevoel dat er niet voor onze belangen wordt opgekomen. Er is niet naar ons omgekeken vanaf de economische crises”, zegt Ernie Warno van de SGT. Ze merkt op dat er met heel veel kunst en vliegwerk wordt ingespeeld op voorstellen vanuit het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC). Dat zonder na te gaan hoe dit alles wordt klaargespeeld.
Op het Imeao 2 is er vrijdag tot 10.00 uur lesgegeven. Er is hierna een gesprek geweest met leraren van andere scholen die gehoor hebben gegeven aan hun oproep. Hierbij zijn verschillende pijnpunten die de leerkrachten raken aan de orde geweest. Eufrazia Martin van het Imeao 2 zegt dat er sprake is van slechte communicatie over de verhoging van 17% vanuit de Bond van Leraren. Ze geeft aan dat pas nadat de resolutie getekend was de leerkrachten op de hoogte zijn van de verhoging.
Als voorbeeld noemt Warno de docenten die nog niet zijn uitbetaald voor overuren. Het gaat in sommige gevallen om rekeningen langer dan zes maanden. Zij maakt zich ook zorgen om de leraren die vanaf november 2021 parttime lessen verzorgen en nog geen salaris hebben ontvangen. Een ander pijnpunt zijn de online lessen die zijn verzorgd aan klassen groter dan 34 leerlingen. Nu er besloten is weer over te gaan om fysieke lessen te geven, zijn er aan de andere kant protocollen die klassen van maximaal 28 leerlingen toestaan. Warno zegt dat in principe de andere leerlingen in een andere klas moeten zijn. “En voor die leerlingen moet je dan ook evenveel tijd uittrekken om les te geven.”
Warno geeft echter aan dat “geen communicatie met betrekking tot de 17% verhoging” de druppel is die de emmer heeft doen overlopen. Ze geeft verder aan dat aan leerkrachten steeds de brutosalarissen zijn voorgehouden als voorbeeld waar de belastingen nog moeten worden afgetrokken.
Martin geeft aan dat de juiste procedures gevolgd zullen worden om Reshma Mangre, voorzitter van de BvL en ALS te wijzen dat het gaat om leden van de bond. “Het gaat erom dat zij niet alleen kan bepalen voor ons, zonder dat wij toestemming geven om besluiten te nemen. Als leden worden we niet gehoord”, stelt Martin. Ze roept de leerkrachten op te bundelen en op te komen voor hun zaken. Ze vraagt zich af waarom het andere bonden wel gelukt is om met hun leden te communiceren en de BvL en ALS niet.
Beide scholen starten vandaag normaal met lessen. Ondertussen is het ministerie uitgekomen met een reactie. Het betreurt de actie van de leerkrachten op de scholen. “Op basis van het voorgaande zal het MinOWC conform de Personeelswet overgaan tot het treffen van disciplinaire maatregelen tegen leraren en directeuren die zich aan dergelijke gedragingen schuldig maken”, luidt een citaat van MinOWC.