Behalve dat men koopkrachtversterking uitbetaald krijgt, is het ook belangrijk te leren hoe je met het geld kan om gaan. Dat zegt adviseur van de president Julio Bhikharie in gesprek met de Communicatie Dienst.
Hij is de mening toegedaan dat de mensen die om welke reden dan ook afhankelijk van de overheid zijn, moeten worden bijgebracht hoe met geld om te gaan. Burgereducatie hoort erbij. Dit moet naar zijn mening ook meegenomen worden in het Integraal Sociaal Programma van de overheid. “Dat stukje van mensen geld geven is akkoord, maar ik denk dat we er voorwaarden aan zullen moeten koppelen, anders ga je eindeloos mensen geld geven zonder ze te leren hoe ze ermee moeten omgaan”.
Bhikharie, die ook deel uitmaakt van de private sector, is van mening dat het belangrijk is om systemen, commerciële concepten, te hebben die de burger op weg helpen. Als voorbeeld van een commercieel concept dat in het ISP gebruikt wordt noemt Bhikharie het huidig systeem voor het ontvangen van koopkrachtversterking. “Koopkrachtversterking wordt gestort voor mensen op de rekening of ze krijgen een debetkaart, een ‘moni karta’. Men is bezig met het ontwikkelen van een digitaal betaalsysteem dat gekoppeld wordt aan specifieke doelen. “Je krijgt geld van de overheid dat niet kan worden gespendeerd aan een gokkantoor of aan alcohol of sigaretten, maar wat specifiek bedoeld is om de nutsvoorzieningen mee te betalen, benzine en bus transport. De basisbehoeften dus.”
Volgens Bhikharie is het ISP goed op weg. “Het Landelijk Woningbouwprogramma is deel van het ISP waar meerdere ministeries bij betrokken zijn. Het is een dynamisch proces, iedere keer komen er andere aspecten bij.” Hij geeft toe dat het tijdig uitbetalen iets is dat beter kan, maar is zich ervan bewust dat het ministerie van Financiën en Planning geen onbeperkte middelen heeft. “We zijn continu bezig met het proces, los van de regeringsraad waar we de stand van zaken hebben gegeven. Ik zie wel in dat in de nabije toekomst zaken steeds beter en vlotter moeten gaan”, aldus Julio Bhikharie.