De Lesbian, Gay, Bisexual and Transgender (LGBT) pride parade in Suriname is het grootste in het Caribisch gebied. Winston Lieveld, voorzitter van Parea, de vereniging van LGBT-professionals, zegt dat dit te merken is aan het aantal deelnemers van de Pride Month.
“Waar we in 2011 zijn begonnen met 50 personen, zijn we uitgegroeid tot de grootste en meest zichtbare LGBT-parade in het Caribische gebied”. Hij merkt ook op dat voor wat betreft de bewustwording en tolerantie, Suriname ook is gegroeid. Desondanks wordt de LGBT-community nog altijd gediscrimineerd en heeft zij tal van uitdagingen die ze moeten zien te overbruggen.
De pride month is afgelopen zaterdag, 1 oktober, officieel van start gegaan. Lieveld legt uit dat de Pride Month gezien moet worden als een maand vol activiteiten die een protest vormen over de huidige manier van de leef- en woonomstandigheid van LGBT-personen in Suriname. “Het lijkt niet op een protest, maar toch is het echt zo. Het feesten, de discussies, het filmfestival en de wandelloop zijn allemaal ingrediënten van protest en bewustwording.” De Parea-voorzitter wijst erop dat er verschillende manieren van protesten zijn. De Pride Month is één van de kenmerkende manieren die door de LGBT-gemeenschap in Suriname wordt toegepast.
Ongelijke positie
De positie van de LGBT-community is nog steeds niet wat het wezen moet. De gemeenschap wordt gediscrimineerd en ongelijkwaardig behandeld, volgens Lieveld. Naar zijn zeggen uit dit zich in het feit dat LGBT-personen bij wet geen relatie met elkaar kunnen aangaan. “Terwijl er wel belastingen betaald worden, maar er niet genoten kan worden van de baten.” Hij is daarom van mening dat er nog een lange weg te gaan is in Suriname om personen uit de LGBT-gemeenschap te erkennen als volwaardige burger, met dezelfde rechten als heteroseksuelen. “Simpele mensenrechten dus. Wij zijn ook gewoon mensen, net als de buurman, dokter, buschauffeur etc.”
Uitdagingen
Voor wat werken en studeren betreft, zijn er grote uitdagingen voor de LGBT-gemeenschap. “Er ligt een conceptwet bij De Nationale Assemblee voor gelijke behandeling en geweld en seksuele intimidatie, waarbij bijvoorbeeld transgender personen niet worden beschermd, omdat zij niet expliciet zijn benoemd als begunstigde van deze wet.” De situatie reikt zo ver dat zelf studenten uit deze gemeenschap hun opleiding niet kunnen afmaken, omdat er regels op scholen zijn die studenten verplichten om zich te gedragen en te kleden naar hun geboortegeslacht.
De enige manier waarop die groep bescherming geniet, is de door de ‘Verklaring van Paramaribo’, waarbij bedrijven door middel van het ondertekenen van dit document aangeven niet te discrimineren en een inclusieve werkvloer op nahouden.
“Nu moet je op allerlei andere manieren je hoofd toch boven water weten te houden, maar de werkelijke bescherming door de wet is er niet.” Lieveld zegt dat de wetgeving daarom belangrijk is, zodat ze niet gediscrimineerd en uitgesloten worden. Hij benadrukt dat er een wet moet zijn waarop deze partijen zich kunnen beroepen. Ondanks de problemen voor de LGBT-gemeenschap in Suriname en de uitdagingen waarmee ze kampen, is het volgens Lieveld nog altijd gunstiger wonen in Suriname in vergelijking met de buurlanden.
De voorzitter van Parea legt uit dat de activiteiten elk jaar overeenkomsten met elkaar hebben. Dit jaar, de twaalfde editie van de Pride Month, zijn de activiteiten getweakt en aangepast aan hedendaagse uitdagingen. Daarnaast zijn er ook gewoon nieuwe activiteiten die beter aansluiten op de jongeren. Het thema voor de Pride Month van 2022 is ‘Wi Srefi, Sranan voor wijzelf’. “In mijn ogen zie ik dat wij, de LGBT-community, het zelf voor onszelf moeten doen.”