Het stoffelijk overschot van Desiré Delano Bouterse is nog niet vrijgegeven. Hierdoor kunnen er geen concrete plannen voor zijn begrafenis worden gezet. Dat zei Ramon Abrahams gisteren toen er gelegenheid werd geboden om het condoleanceregister te tekenen.
Er wordt sectie gepleegd op het stoffelijk overschot van Bouterse door het Openbaar Ministerie, zegt Abrahams. Daarnaast is de politie ook een strafrechtelijk onderzoek gestart. De NDP-topman maakt duidelijk dat hij daar geen bemoeienis mee heeft en zegt dat dat een aangelegenheid is van de politie. Het belangrijkste is dat het lijk van Bouterse wordt vrijgegeven. “Zolang dat nog niet is vrijgegeven, kunnen we nog niet plannen. We proberen zoveel als mogelijk het publiek van de nodige informatie te voorzien.”
Abrahams hoopt dat het lijk van Bouterse deze zondag wordt vrijgegeven. De partij wilt rond 3 of 4 januari begraven. Of hij werkelijk wordt begraven of niet moet nog worden bepaald. Er zijn ook geluiden om Bouterse te cremeren.
Vanuit de NDP is er actie ondernomen en worden er landelijke condoleances verzameld van de verschillende ressorten en districten. “We willen de man een waardige begrafenis geven”, zegt Abrahams. Behalve het tekenen van het register, zullen in de verschillende districten activiteiten worden georganiseerd ter ere van Bouterse zijn herinnering en zullen een aantal dorpen ook hun eigen condoleance registeren tekenen en opsturen naar de NDP. “Het is een nationale zaak die zich momenteel afspeelt. Je kunt veel verbergen in Suriname, maar Bouterse kun je niet verbergen.”
Er wordt ook heel veel gespeculeerd rond het heengaan van de voormalige president. Na zijn veroordeling op 20 december 2023, sloeg Bouterse kort daarna op de vlucht. Ondanks verschillende opsporingsbevelen en invallen vanuit het OM, lukte het niet om de oud-president in verzekering te stellen. Hoe het mogelijk was dat de autoriteiten Bouterse toch niet hebben kunnen oppakken ligt volgens Abrahams aan het feit dat Bouterse in zijn tijd een top militair was geweest. Hierdoor kon hij de autoriteiten goed ontwijken en konden ze hem daardoor niet in verzekering nemen. “Behalve top militair, is de organisatie ook heel sterk”.
Behalve zijn heengaan worden er ook vragen gesteld hoe het stoffelijk overschot van Bouterse is beland op zijn residentie te Leonberg. “Ik kan u niet zeggen hoe zijn lichaam daar is beland, dat gaat u aan zijn lichaam zelf moeten vragen”, zegt Abrahams. Het Korps Politie Suriname maakte bekend dat het lichaam van Bouterse is aangeleverd door een onbekende persoon vanuit een onbekend adres.