Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) houdt van 5 tot en met 9 mei 2025 een workshop over kwekersrecht, als afronding van het Makandra-project “Zaadverbetering in Suriname”.
De vijfdaagse workshop, georganiseerd in samenwerking met het Nederlands kennisinstituut Naktuinbouw, is gericht op het versterken van de capaciteit binnen het ministerie en andere betrokken instellingen zoals de Nationale Zaad Raad (NZR), ADRON, CELOS, FAI en de Anton de Kom Universiteit. De focus ligt op de implementatie van de Zaadwet, met speciale aandacht voor het kwekersrecht en de toelating van nieuwe plantenrassen.
Deelnemers verdiepen zich in het zogenoemd DUS-onderzoek (Distinctness, Uniformity and Stability), een methode om vast te stellen of een plantenras voldoet aan eisen van nieuwheid op basis van unieke kenmerken. Hiermee wordt de basis gelegd voor betere bescherming van nieuwe rassen en een versterkt systeem voor zaadcontrole in Suriname.
De workshop vormt het sluitstuk van het Makandra-project, waarin Nederland via Naktuinbouw technische ondersteuning biedt aan Suriname om de wet- en regelgeving op het gebied van zaaizaad te moderniseren. In dit kader volgden eerder dit jaar drie LVV-medewerkers en leden van de NZR een gespecialiseerde training in Nederland over de bescherming van plantenrassen volgens de UPOV Conventie van 1991.
Een belangrijk resultaat van het project is de Ontwerpwet Zaadwet, die inmiddels aan het parlement is aangeboden. Tijdens de openingssessie sprak Maitrie Jagroep, onderdirecteur Landbouwkundig Onderzoek bij LVV, haar hoop uit op spoedige goedkeuring van deze wet. Ze benadrukte daarbij de wens tot verdere samenwerking met Naktuinbouw om de implementatie in praktijk te brengen.
Met deze workshop zet Suriname een volgende stap in het verbeteren van de kwaliteit van plantaardig uitgangsmateriaal, een essentiële voorwaarde voor duurzame ontwikkeling van de tuinbouwsector.