Het opvoeden van kinderen met gedragsproblemen, gedragsstoornissen en die storend gedrag vertonen, moet liefdevol en consistent zijn. Dit is naar voren gekomen bij het webinar ‘Kinderen met gedragsproblemen in het gezin’ van het Medisch Opvoedkundig Bureau (MOB). Het bureau heeft geconstateerd dat er veel aanmeldingen zijn van opvoeders met kinderen bij wie ze problemen met het gedrag constateren. Maar het gaat niet bij alle aanmeldingen om gedragsstoornissen en gedragsproblemen. Met het webinar is onder andere hierover duidelijkheid gegeven. Kinder- en jeugdpsychologen Yermilla Fitz-Jim en Mignom Shenti hebben aangegeven hoe opvoeders kunnen omgaan met ongewenst gedrag bij kinderen en jongeren.
Fitz-Jim heeft ook uitgelegd hoe het bureau tewerk gaat. “Ouders komen vaak op eigen initiatief langs, maar worden soms ook door de school verwezen.” Er volgt dan een intake gesprek waarbij veel vragen worden gesteld om na te gaan waar het probleem zou kunnen liggen en daarna volgt een observatieperiode die moet leiden tot een diagnose. Aan de hand van de diagnose wordt een behandeltraject uitgezet, al dan niet met de psycholoog erbij. De psycholoog heeft ook aangegeven wat het verschil is tussen storend gedrag, gedragsstoornissen en gedragsproblemen. Zo is storend gedrag niet meteen een gedragsprobleem of stoornis. Aan de hand van de duur en het soort gedrag dat wordt vertoond, kan worden vastgesteld of het om een probleem of stoornis gaat.
Volgens Shenti blijkt in de praktijk dat storend gedrag vaak samenhangt met aandoeningen van neurologische aard, waaronder de Autisme Spectrum stoornis, leerstoornissen waaronder dyslexie, motorische beperkingen als gevolg van hersenbeschadiging en syndromen waaronder Down Syndroom en Angelmansyndroom. Zij heeft praktische tips gegeven over de aanpak van de problemen. Zo hebben kinderen behoefte aan genegenheid, aandacht en duidelijke bekrachtiging van goed gedrag.
Wanneer straf wordt toegepast, moet dat duidelijk worden gecommuniceerd met een waarschuwing vooraf. Ook worden lijfstraffen (slaan) ten zeerste afgeraden, omdat deze methode kinderen op een negatieve manier leert omgaan met conflicten en een verkeerd signaal geeft over geweld. Daarnaast moeten opvoeders geduld betrachten bij het toepassen van liefdevolle opvoedmethodes.
De organisatie begeleidt kosteloos kinderen en jongeren met gedragsproblemen en gedragsstoornissen.