Meer dan 1700 gevangenen zijn in Engeland en Wales vervroegd vrijgelaten om het groeiend cellentekort in de overvolle gevangenissen aan te pakken. Dit meldt de BBC. Het besluit is genomen door de Britse regering om het nijpend tekort aan capaciteit in de gevangenissen te verlichten.
De vrijgelaten gevangenen hebben 40 procent van hun straf uitgezeten, terwijl normaal gesproken vervroegde vrijlating pas mogelijk is nadat de helft van de straf is volbracht. Deze regeling geldt echter niet voor mensen die ernstige misdrijven hebben gepleegd, zoals zedendelicten, terrorisme of gewelddadige criminaliteit; ze komen niet in aanmerking voor deze nieuwe maatregel.
De gevangenissen in het Verenigd Koninkrijk kampen al geruime tijd met overbevolking. Volgens Sky News is sinds januari 2023 maar liefst 99 procent van de beschikbare cellen bezet. Afgelopen week werd een nieuw record bereikt met 88.521 gedetineerden in Engeland en Wales, het hoogste aantal sinds de autoriteiten in 2011 begonnen met het publiceren van deze statistieken.
Premier Keir Starmer reageerde geschokt op de slechte staat van de Britse gevangenissen en de hoge bezettingsgraad. Hoewel het plan voor de vervroegde vrijlating oorspronkelijk was opgesteld door de vorige Conservatieve regering, besloot de nieuwe Labour-regering, na hun overwinning in juli, om het beleid snel voort te zetten.
De vervroegde vrijlating is onderdeel van een bredere strategie om de druk op het Britse gevangeniswezen te verminderen. Of deze maatregel op lange termijn voldoende zal zijn om het cellentekort structureel aan te pakken, blijft echter onzeker.