In blok 58 zijn in de afgelopen periode 2 grote olievondsten gedaan. Dat zegt Patrick Pouyonne, CEO van Total Energies. Suriname schrijft met de vondst vergeleken met Guyana een recordaantal barrels per dag. “In totaal kunnen wij ongeveer 200.000 barrels per dag produceren door deze vondst. Bij de start heeft ons buurland Guyana 120.000 barrels per dag opgetekend, om even een context te geven hoe groot deze vondst is”, zegt Annand Jagessar, CEO van Staatsolie.
Pouyonne is speciaal naar Suriname afgereisd om president Chandrikapersad Santokhi de ontwikkelingen rond Blok 58 voor te houden. De vondst is belangrijk om serieus verder te gaan met de verdere ontwikkeling van de olie- en gassector. Pouyonne geeft aan dat de werkelijke productie waarschijnlijk in 2028 zal plaatsvinden. “We zijn van start gegaan met ontwikkelingsstudies en zullen dan een beter beeld hebben hoe en wanneer we van start kunnen gaan”, zegt Pouyonne. Er is nog geen sprake van een Final Investment Decision (FID), omdat zij nu werken met de data die nu beschikbaar zijn gesteld. “Het is onderweg, het is een investering van USD 9 miljard dus het is wat complexer.”
De ontwikkelingskosten van deze gevonden reserves zijn volgens de CEO van TotalEnergies geraamd op 9 miljard Amerikaanse dollars. Er zijn eerder in totaal 5 vondsten gedaan. Total Energies heeft met de ontwikkeling en studies van deze vondsten al USD 19 miljoen uitgegeven in Suriname. “Wij investeren pas als we zien dat de kosten laag uitkomen, daarom kijken we ook naar mogelijkheden om in Suriname te investeren”, zegt Pouyonne.
Suriname kan met deze vondst USD 16 tot 26 miljard verdienen. Dit kan volgens Jagessar een grote impact hebben op de ontwikkeling van Suriname. Met de ligging van de verschillende olievondsten kan Suriname de olie goedkoop produceren. Naar de berekeningen van TotalEnergies kan Suriname 1 barrel al voor USD 20 produceren. “Dit is zonder meer interessant voor Total Energies, omdat internationaal een barrel voor USD 50 tot 60 wordt geproduceerd”, zegt Jagessar.
De oliegigant zegt dat in zijn gesprek met de president er vooral nadruk is gelegd op de ontwikkeling van local content, die moet uitrollen gezien de verwachte ontwikkelingen. Suriname beschikt niet over al te veel technisch personeel dat kan werken binnen de olie- en gassector. Pouyonne zegt dat met ervaring uit landen die al olie hebben geproduceerd, er gezocht kan worden naar capabele mensen op lokaal niveau. “Het is een grote kans voor Suriname, als de mensen willing zijn, dan kunnen zij zonder meer aan hun trekken komen. Samen met Staatsolie zullen we zoeken en kijken naar geschikte mensen”, zegt Pouyonne.
Jagessar ondersteunt de uitspraken van TotalEnergies en geeft aan dat de olie- en gasindustrie niet arbeidsintensief is maar kapitaalintensief is. Jagessar legt uit dat er genoeg capabele mensen zijn die kunnen lassen op de olieplatforms, echter vergt deze sector 1×24 uur beschikbaarheid. Dat zijn zaken die waar de Surinaamse krachten rekening mee gaan moeten houden. “Het is echt heel anders”, benadrukt Jagessar.