Voor de bevordering van de sociale controle is vandaag het Meldpunt Informatie Anoniem (MIA) gelanceerd in het Assuria High Rise gebouw. Dit platform moet helpen oplossingen aan te dragen voor burgerlijke problemen en zaken die de veiligheid van anderen of de maatschappij bagatelliseren. MIA is dus bedoeld om het veiligheidssysteem in Suriname te bevorderen.
Woordvoerder van de organisatie, Sharda Algoe, vertelt dat MIA een computer bestuurd digitaal netwerk is, dat meldingen verwerkt en zelf doorspeelt aan belanghebbende autoriteiten. Geen menselijk handelen. “Het systeem wordt niet door mensen bediend, want het kan voorkomen dat meldingen verwijderd worden als het gaat om een relatie van de persoon.” Het apparaat kent niemand en er is geen sprake van subjectiviteit. MIA is een geavanceerde applicatie”, meent de vertegenwoordiger van de organisatie.
Ze kaart aan dat MIA een modern en accuraat systeem is om informatie te beheren voor organisaties als de politie, milieuorganisaties en andere belanghebbende overheidsinstanties en niet gouvernementele organisaties. Mensen kunnen zelf monitoren als de meldingen zijn behandeld en als het te lang duurt of de zaak wordt niet opgepakt, dan bestaat ook de mogelijkheid dat het belang van zo een melding nogmaals wordt doorgegeven. De aangever kan alle updates van een aanmelding op de voet volgen.
Algoe zegt ook dat de zaken aan de hand van hun urgentie worden opgepakt. MIA is een systeem dat op woorden filtert en aan de hand daarvan wordt die melding gestuurd naar de instantie waar die thuishoort. Algoe zegt verder dat het de bedoeling is dat het MIA- systeem levendig gehouden blijft. Ze vertelt dat meldingen van alle aard gestuurd mogen worden naar het meldpunt.
Risicogedrag
Algoe zegt dat dit platform gebruikt kan worden om tot oplossingen te komen voor allerhande zaken. “Alles wat door menselijk handelen gecreëerd wordt, mag dus gemeld worden.”
Ze roept eenieder op om risicogedrag of gedrag dat schadelijk kan zijn voor de volksgezondheid en het milieu, anoniem te melden via dit platform. “Soms ben je in een bedrijf met een klokkenluiderswet. Iedereen weet dan wie gemeld heeft en wat met wie is gebeurd. Het werk niet helemaal 100 procent.” Voor zaken aangaande het bredere publiek, is het volgens haar van belang dat mensen anoniem klachten kunnen melden. “Eenieder die onrecht ervaart mag een melding doen.”
Ze geeft aan dat er geen beperking is tot nationaliteit. De buitenlanders zoals Brazilianen en Fransen die in het land zijn, mogen ook gebruikmaken van MIA. “Een heleboel informatie zit in de samenleving en als die informatie op de juiste manier wordt gekanaliseerd, en naar de juiste instantie gaat dan heb je een heleboel problemen opgelost. Ze zegt dat MIA niet op zichzelf staat;, er is samenspraak met de autoriteiten. Als MIA op zichzelf staat en geen werkarmen heeft, dan is dit platform volgens Algoe een papieren tijger. MIA is een initiatief van het Directoraat Nationale Veiligheid (DNV) en is het MIA-Netwerk 1x24uur en zeven dagen per week ter beschikking