Mijensa Rensch blijft stappen in de goede richting zetten. De Fifa-assistent scheidsrechter omarmt het groeiproces gedurende haar deelname aan het meisjes U-17 wereldkampioenschap voetbal in India.
Ze werkte op 17 oktober haar tweede ontmoeting af. Het betrof een duel tussen het machtige Brazilië en het gastland. Geheel volgens verwachting overrompelden de Zuid-Amerikanen hun Aziatische tegenstander met 5-0.
“Ik had een goede wedstrijd en ik denk dat wij veel beter hebben gepresteerd dan de eerste wedstrijd.” Naar zeggen van de official hebben zij en collegae de “kleine details”, die zij na de eerste wedstrijd (Duitsland – Nigeria) meekregen, in de praktijk gebracht. Het betrof voornamelijk de positionering en onderlinge communicatie. “Wij hebben op al die punten gewerkt en het ging veel beter dan de vorige wedstrijd.”
De Surinaamse had met name in de tweede helft haar handen vol, aangezien Brazilië hevige druk op het doel van India uitoefende. “Alhoewel Brazilië sterker was heeft India keihard gestreden”, vindt Rensch. Echter, door het sterke aanvalsspel van de Brazilianen moest Rensch ‘on high alert’ zijn en ervoor waken dat de Zuiderburen niet vanuit buitenspel positie zouden scoren.
“Ik had bijna geen rust, maar vond het wel leuk om mezelf te bewijzen.” De assessors kijken volgens haar namelijk naar dit soort punten “hoe flexibel je bent en als je ook goede behendigheidsbewegingen heb om te kijken hoe je in lijn staat.” Ook de communicatie en ondersteuning met de hoofdreferee is in dit geheel van eminent belang “om de beslissingen goed te hebben.”
Ondanks het hoge tempo na de rust stelt Rensch dat er in de partij overall niet echt moeilijke momenten waren. “Dat kwam doordat wij goede positionering hadden. Wij konden hierdoor de overtredingen goed zien en elkaar helpen.” Ze herinnert zich slechts één geval in de wedstrijd waarmee Indiaase coach het oneens was.
Inmiddels heeft de Surinaamse zich wel kunnen aanpassen aan de lokale weersomstandigheden. “Soms is het extra heet, maar voor de rest lukt het wel.”
Verdere deelname in het toernooi is nog niet verzekerd. Het besluit ligt geheel bij de assessors en instructeurs, die de teams aanwijzen. Rensch zegt desgevraagd dat dit toernooi meer bedoeld is als voorbereiding op het vrouwen-WK volgend jaar in Australië en Nieuw-Zeeland. “Alle referees die hier zijn goed, maar er zullen referees naar huis moeten goed of niet.” De ‘grensrechter’ legt uit dat de leidinggevenden soms al genoeg van een team hebben gezien als de verbeterpunten zijn gecorrigeerd. “Als zij vinden dat zij een ander team nog eens willen zien dan kan het zo zijn dat wij naar huis gaan.”