Het is niet de schuld van de huidige regering als de organisatie Fitch Ratings zich heeft teruggetrokken om beoordelingen te doen over Suriname. Dit beweert minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning. De bewindsman zegt dat in geval deze geruchten op waarheid berusten, het zeker door zaken komt die zich bij het vorige regime hebben afgespeeld. Fitch is een Amerikaanse organisatie welke gespecialiseerd is in het beoordelen van economische activiteiten.
Achaibersing herinnert eraan dat zijn voorganger, Gillmore Hoefdraad, de organisatie Fitch Ratings de laan zou hebben uitgestuurd, omdat die niet blij zou zijn met de ratings waarmee de organisatie zou uitkomen. “Ik moet dat eerst goed onderzoeken waarom Fitch nu pas zou besluiten de ratings van Suriname niet meer te doen. Vanuit deze regering is niet aan Fitch gezegd om te stoppen. Absoluut niet.” De bewindsman zegt verder dat hij dagelijks met zijn team bezig is maatregelen te implementeren in het kader van de lening bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF).
Hij is ervan overtuigd dat Suriname door de evaluatie van de organisatie zal komen. De doorlichting staat gepland voor maart. Achaibersing zegt dat er geen verkeerd beeld moet ontstaan over de maatregelen die getroffen zijn om de economie de afgelopen maanden te helpen repareren. “We zijn goed op weg. We hebben een heleboel dingen gedaan met erkenning van het feit dat het pijn gedaan heeft, dat heb ik altijd gezegd, maar die waren noodzakelijk om de economie te stabiliseren en dat vergeet men wel eens te vertellen.”
Wetgeving in de maak
De evaluatie van het IMF hoeft niet per se in Suriname gemaakt te worden door deskundigen volgens Achaibersing. Hij verklapt dat er een aantal financiële wetten in De Nationale Assemblee behandeld zullen worden. De bedoeling is dat ze binnenkort aan de orde komen. Wat betreft geruchten dat Suriname mogelijk geblacklist wordt, zegt de minister dat de informatie niet klopt. Hij stelt dat de Nationale Risico Analyse (NRA) welke geleid werd door de Centrale Bank van Suriname in samenwerking met de Anti-Money Laundering Steering Council juist wordt uitgevoerd.
“Ik weet niet waar die conclusie vandaan komt. We zijn druk bezig ons huiswerk te maken, ik vind het een heel erg voorbarige conclusie. Het is juist vanuit NRA dat de regels strak aangepakt kunnen worden. Het is geen business as usual meer dat een heleboel dingen ongebreideld door kunnen gebeuren met overtreden van regels en onze governance niet in het oog gehouden wordt. We hebben Suriname te beschermen en dat is waarmee we bezig zijn”, stelt de minister optimistisch.