Op uitnodiging van de ambassadeur van India, Subhash Gupta, was minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) eregast bij de viering van de 60ste verjaardag van de Indiase Technische- en Economische Samenwerking (ITEC) Dag op vrijdag 13 september 2024, bij de residentie van de ambassadeur.
Het evenement, dat werd bijgewoond door ITEC-alumni en andere genodigden, markeerde de eerste gezamenlijke publieke activiteit sinds de ambassadeur op 26 augustus 2024 zijn geloofsbrieven aan de President van de Republiek Suriname aanbood.
In zijn welkomstwoord reflecteerde ambassadeur Gupta op de constructieve elementen van het ITEC-programma en sprak over de trots en de oprechte intentie van India om de capaciteitsopbouw van partnerlanden te ondersteunen, in lijn met het concept van “Vasudhaiva Kutumbakam” – “de Wereld is één Familie”, dat regelmatig wordt benadrukt door premier Modi bij wereldwijde collectieve inspanningen. De ambassadeur verwees in dit kader naar de diverse samenwerkingsprogramma’s en projecten die India en Suriname momenteel in uitvoering hebben.
Twee ITEC-alumni deelden hun leerrijke ervaringen en bevestigden de toegevoegde waarde van de opgedane kennis bij de uitvoering van hun dagelijkse werkzaamheden. Zij gaven eveneens mee dat naast de inhoudelijke expertise zij grote waarde hechten aan de kennismaking met andere culturen en het verbreden van hun netwerk. Minister Ramdin sprak zijn waardering uit voor de indrukwekkende vooruitgang die India de afgelopen 75 jaar sinds haar onafhankelijkheid heeft geboekt, en stelde voor om Indiase filosofie te introduceren in professionele trainingsprogramma’s en bij de Universiteit van Suriname.
De minister benadrukte de cruciale rol het van ITEC-programma, dat sinds de oprichting in 1964 wereldwijd meer dan 200.000 professionals in meer dan 160 landen heeft opgeleid. “India, nu de 5e grootste economie ter wereld, biedt een schat aan kennis en expertise die van grote waarde is voor verdere ontwikkeling van Suriname. Tot dusver hebben meer dan 400 Surinaamse professionals deelgenomen. De opgedane kennis draagt niet alleen bij aan hun eigen professionele ontwikkeling, maar draagt ook bij aan de bevordering van duurzame ontwikkeling van Suriname” gaf de bewindsman mee.
Minister Ramdin prees de solidariteit die India tijdens de COVID-19-pandemie toonde aan zijn Zuid-partners, door vaccins en essentiële medische hulp te delen. Daarnaast introduceerde India het e-ITEC-platform, waarmee in die periode ook virtuele trainingen werden aangeboden in vakgebieden zoals gezondheidszorg en governance. Ook Surinaamse professionals hebben van dit platform kunnen profiteren. Minister Ramdin merkte verder op dat Suriname nu een stap verder gaat in de samenwerking met ITEC, door het organiseren van leerbezoeken en het aantrekken van Indiase deskundigen naar Suriname in strategische sectoren van de economie, zoals agribusiness, olie en gas, ICT, cyberbeveiliging, toerisme, klimaatverandering, gezondheidszorg, inclusief farmaceutica en traditionele geneeswijzen, en project- en investeringsbeheer.
De minister feliciteerde de ITEC-alumni en riep hen op om ITEC verder te promoten bij hun collega’s en netwerken, zodat meer Surinaamse professionals van deze unieke kans kunnen profiteren. De bewindsman citeerde hierbij de filosofie van premier Modi met betrekking tot internationale samenwerking en capaciteitsontwikkeling: “India’s benadering van samenwerking gaat niet alleen over transacties, maar over transformatie. Wij geloven in het delen van onze capaciteiten om zelfredzaamheid in partnerlanden te bevorderen.”
Tot slot bedankte minister Ramdin ambassadeur Gupta en alle betrokkenen voor de voortzetting van de strategische samenwerking tussen Suriname en India. Suriname en India zijn diplomatieke betrekkingen aangegaan op 23 januari 1976, maar de historische banden gaan terug tot 1873, toen contractarbeiders naar Suriname kwamen.