Minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) heeft tegenover de media bevestigd dat hij geen informatie heeft ontvangen over de aankomst van mennonieten in Suriname.
Voorafgaand aan de Raad van Ministers (RvM)-vergadering op woensdag 22 november verklaarde hij: “Ik heb geen informatie ontvangen over de aankomst van mennonieten in Suriname.” Milieuorganisaties suggereren echter dat de minister betrokken is bij de correspondentie met minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) over de komst van de mennonieten.
Hoewel de bewindsman instemt met het aantrekken van buitenlandse investeerders, benadrukt hij dat de wet- en regelgeving in Suriname moet worden nageleefd. Hij ontkracht specifiek de toewijzing van 10.000 hectare grond voor sojaproductie en wijst op de noodzaak om de impact op de staatskas en belastingbijdragen te evalueren. “Er zal geen toewijzing zijn van 10.000 hectare grond voor de productie van soja. Het is niet duidelijk hoe deze groep zal bijdragen aan de staatskas wat betreft belastingen.”
Verder merkt Sewdien op dat zijn collega Marciano Dasai van Ruimtelijke Ordening en Milieu (ROM) zeer agressief bezig is met het beleid van koolstofkredieten en het waarborgen van onze 93 procent bosbedekking. De regeringsfunctionaris uit ook zijn zorgen over de integratie van mennonieten in de multiculturele Surinaamse samenleving. Hij wijst op het risico van een gescheiden gemeenschap, die mogelijk buiten de reguliere samenleving functioneert en pleit voor grondig onderzoek naar hun integratie. “Hoe de mennonieten zullen integreren binnen de multiculturele Surinaamse samenleving, is een vraag die beantwoord moet worden. Op een gegeven moment kunnen we een situatie krijgen van een staat in een staat.”
De bewindsman gaf aan dat hij van plan is om in de week van 27 november te overleggen met de belangenbehartiger van de mennonieten, Terra Invest, onder leiding van directeur Ruud Soeverein. Vorige maand hielden de Groene Ngo’s, een collectief van organisaties, een persconferentie over de nadelen van de activiteiten van mennonieten en de gevaren voor Suriname. Ze uitten bezorgdheid over de intensieve landbouwpraktijken van doopsgezinden, met gebruik van chemicaliën en kunstmeststoffen, wat kan leiden tot grootschalige milieuvervuiling. Vooral de communicatie van het project baart de vertegenwoordigers zorgen.