Leerkrachten aangesloten bij de Katholieke Onderwijzers Bond (KOB) overwegen acties, omdat zij al jaren wachten op verschillende toelagen. Sommigen hebben zelfs de koopkrachtversterking van SRD 3.500, die in het salaris verwerkt had moeten worden, sinds januari niet ontvangen.
Bondsvoorzitter Bernice Barron bracht deze kwestie maandag onder de aandacht van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur. Daar kreeg zij te horen dat het probleem bij het ministerie van Financiën en Planning ligt. “We hebben alle stukken ingediend, en als het geld eind maart niet gestort is, zullen we stappen ondernemen,” aldus Barron.
Volgens haar zijn sommige leerkrachten zonder opgaaf van reden uit het systeem gehaald, waardoor zij de 20 procent loonsverhoging, die de bonden met de overheid overeenkwamen, niet hebben ontvangen. Daarnaast wachten leerkrachten die in het binnenland lesgeven al jaren op hun ontwikkelingspremie, of krijgen zij niet het juiste bedrag uitbetaald. Ook docenten die tijdens de schoolvakanties hebben gewerkt, wachten al twee tot drie jaar op hun vergoeding.
De voorzitter wijst er verder op dat het ministerie ook achterloopt met het uitkeren van gratificaties. Leerkrachten met 25 of 30 dienstjaren wachten al jarenlang op deze beloning. Hoewel de bond deze problemen herhaaldelijk heeft aangekaart, blijft een oplossing uit.
Barron benadrukt dat er een officiële registratie is geweest, en dat alle informatie uit deze registratie aan de afdeling Subsidie van het ministerie is verstrekt. In februari werd beloofd dat de betalingen aan het eind van die maand zouden plaatsvinden, maar dit is niet gebeurd. “Als het geld nu niet komt, wanneer dan wel? Na de verkiezingen zal het alleen maar moeilijker worden,” stelt de bondsvoorzitter.
Volgens haar is de maat nu vol. “Als het geld eind maart niet op de rekeningen staat, zullen er zeker stappen volgen. Er is genoeg gepraat, nu moeten de leerkrachten hun geld krijgen,” waarschuwt Barron, die hiermee zinspeelt op mogelijke acties.