Het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC) heeft aan de verschillende Mulo en LBO scholen de opbouw van leerjaar 11 bekend gemaakt. Dit leerjaar zal bestaan uit twee richtingen, het Algemeen Vormend Onderwijs en het Beroepsonderwijs.
Het Algemeen Vormend Onderwijs zal bestaan uit drie richtingen, namelijk A, B en C. Om naar richting A te gaan moeten de leerlingen voor het vak rekenen en voor twee van de drie vakken: Nederlands, Engels, wiskunde een voldoende gescoord hebben op de toets. Verder moeten 11 leerdoelen voor rekenen/economie, 9 doelen voor wiskunde/statistiek, 5 leerdoelen voor Nederlands en 3 leerdoelen voor Engels worden gehaald.
Om naar richting B te gaan moet er goed gescoord worden voor de vakken wiskunde, natuurkunde en voor ten minste twee van de drie vakken: Nederlands, Engels, biologie. Verder moeten er 12 leerdoelen voor natuurkunde/scheikunde, 9 leerdoelen voor, wiskunde/statistiek, 5 leerdoelen voor Nederlands en 3 leerdoelen voor Engels gehaald worden. Om naar richting C te gaan moet er op de toets goed gescoord zijn voor de vakken Nederlands en Engels. Verder moeten er 5 leerdoelen voor Nederlands, 3 leerdoelen voor Engels, 8 leerdoelen voor geschiedenis of 14 leerdoelen voor aardrijkskunde gehaald zijn. Ook voor de praktijkexamens moet de leerling een voldoende gescoord hebben om naar deze richting te gaan.
Het Beroepsonderwijs zal bestaan uit twee stromingen, namelijk de Technische Sector (TS) en de Dienstverlenende Sector (DS)-richting. De TS-richting zal verder opgesplitst worden in: Agrarische productie, Bouwkunde, Electrotechniek, GAWASA (Gas, Water, Sanitair), Schildertechniek, Voertuigentechniek en Werktuigbouwkunde.
De DS-richting zal opgesplitst worden in: MCC (Mode, Creatie en Commercie), Facilitaire dienstverlening, Handel en Administratie, Horeca en Zorg en Welzijn. Om naar de TS-richting te gaan moeten de leerlingen goed gescoord hebben voor de vakken: Nederlands, Engels, wiskunde, natuurkunde en meer dan de helft van de leerdoelen gehaald hebben voor de vakken bouwkunde, elektrotechniek, ICT, werktuigbouwkunde, wiskunde, natuurkunde, Nederlands en Engels. Om naar de DS-richting te gaan moeten de leerlingen goed gescoord hebben voor de vakken Nederlands, Engels, rekenen, wiskunde. De leerling zal ook meer dan de helft van de leerdoelen gehaald hebben voor de vakken MCC, uiterlijke verzorging, toerisme, horeca, facilitaire dienstverlening, zorg en welzijn en ook voor Nederlands en Engels.
De resultaten van de toets zullen niet bepalend zijn naar welke richting de leerling zal gaan. De directie van de school zal aan de hand van de prestatie van de leerling in de klas, de uitgevoerde praktijkopdrachten en geschiedenis van de leerling op de school, een advies geven naar welke richting de leerling zou moeten gaan.