Behalve een stijging van dengue-gevallen is er de laatste tijd mogelijk ook sprake van een stijging van chikungunya– en zika-gevallen. “De rapportage kan voorlopig niet accuraat bijgehouden worden vanwege enkele uitdagingen”, zegt directeur Rakesh Gajadhar Sukul van Volksgezondheid.
De directeur zegt dat er een lichte stijging te zien is aan aanvragen voor labonderzoek en aanmeldingen met virale infecties bij artsen en klinieken. “Er is mogelijk sprake van een lichte stijging.” De directeur kon niet aangeven om welke ziekte het gaat en wat de exacte cijfers zijn van de besmettingen. “We hebben wel rapportages, maar we moeten bij het analyseren van de resultaten rekening houden met een aantal factoren.” Door deze onzekerheden zijn de cijfers nog niet beschikbaar, maar deze zullen binnenkort wel gepubliceerd worden. Wat wel vast staat is dat er een stijging van virale ziektes is die gepaard gaat met griepverschijnselen, lichaamspijnen, hoesten etc.
Sukul benadrukt dat er gewerkt wordt aan het versterken van het rapportagesysteem en ook aan middelen die nodig zijn om een beter beeld van de besmettingen te hebben. Intussen is het advies aan de samenleving om de bekende preventiemaatregelen te nemen zoals het slapen onder een klamboe, dragen van bedekkende kleding, het insmeren met een muskieten werend middel, broedplaatsen van muskieten opruimen en wegwerken door waterhoudende voorwerpen af te dekken of leeg te maken. Het gaat dan onder andere om oude banden, lege emmers, bloempotten en vergelijkbare plekken. Zowel dengue, zika als chikungunya zijn ziektes die door een virus veroorzaakt en verspreid door de Aedes aegypti muskiet.