Het monument voor covid slachtoffers is er voor het volk en staat er ter nagedachtenis van mensen die zijn overleden aan COVID-19. De samenleving is gisteren bij de onthulling van het kunstwerk dat aan de rotonde bij de Flustraat staat, opgeroepen door voorzitter van de stichting voor covid slachtoffers, Anwar Moenne, om een bloemstuk bij het werk te plaatsen.
Tijdens de onthulling is er ook door het publiek geroepen dat het monument speciaal voor de frontlinies bestemd is. Dit vanwege hun vooraanstaand werk tijdens de covid pandemie. Het kunstwerk is vervaardigd door kunstenaar Rahid Abdoel. De kunstenaar zegt dat het monument alle vijf elementen van het leven van de mens symboliseert. Abdoel geeft aan dat er bijvoorbeeld een kind is afgebeeld op het monument en daartegenover een moeder omdat er gevallen zijn geweest waarbij de moeders zijn overleden die kinderen hebben achtergelaten. “Die hartelijkheid wilde ik uitbeelden.”
Abdoel geeft aan dat het idee van het monument tot stand kwam toen hij met Moenne sprak. De kunstenaar geeft aan dat hij zelf zijn moeder heeft verloren door covid-19. “Het was heel moeilijk. Ik lag ook in de intensive care.” Gewezen president Ashwin Adhin geeft aan dat het geen mooi moment was toen de regering te horen kreeg dat Suriname het eerste covid-19 geval had geregistreerd. Hij schetst een situatie waarbij het regeerteam met de schrik vrijkwam. Hierna legde een epidemioloog de situatie uit. “Op dat moment moesten er beslissingen genomen worden. We hebben die dag alles afgesloten.”
Adhin geeft aan dat de manier waarop er in Suriname is ingespeeld op de pandemie een pluspunt is waarvoor het land zelf in de regio een pluimpje heeft gekregen. Moenne geeft aan dat hij geen mooie herinneringen heeft aan de covid pandemie. Hij stelt dat hij zelf ook dierbaren heeft verloren en het monument er voor zulke herinneringen en gebeurtenissen is.