Volgens onderwijsminister Henry Ori gaan er hele mooie dingen gebeuren in het district Paramaribo. Dit in het kader van de make-over die vooral in de binnenstad plaatsvindt. Er is nu een vooronderzoek gaande ten aanzien van het Paramaribo Urban Rehabilitation Program, PURP.
Dit zegt Natasha Deul, de coördinator van het project vandaag. Ze sprak tijdens een persconferentie op het departement van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur waar een hele toelichting is gegeven op de ontwikkelingen binnen het gebeuren van PURP.
Tweede deel
Deul stelt dat er nu wordt gekeken naar welke gebouwen in de tweede fase van het project zullen worden aangepakt. In het eerste traject zijn er enkele aangepakt, maar niet alles is afgerond. Enkele gebouwen van ministeries, die zijn opgenomen in het eerste deel van het project, moeten nog worden afgerond. Er wordt in principe gekeken naar wat wordt meegenomen in de uitvoer van het tweede deel en wat niet.
De coördinator verklapt dat er ook een studie is gedaan naar hoe de Palmentuin moet worden aangepakt. Het is gebleken dat meer dan de helft van de palmen verwijderd moeten worden volgens het advies van de studie. Dit is herzien, omdat het niet zo gunstig zou zijn volgens de coördinator. “De tweede studie is pas in juni geëindigd. Wij hebben de internationale boomkenners opnieuw naar Suriname laten komen. Er zijn afspraken gemaakt met de lokale partners en de overheid over hoe wij dit traject gaan inzetten.”
Onderhoudsplan
De schoonmaak van de Palmentuin is eind augustus begonnen, geeft Deul aan. De behandeling van de bomen gaat door tot oktober. De UNESCO eist een onderhoudsplan en de belanghebbende organisaties zijn hiermee bezig. Het plan is in de maak en wordt door enkele organisaties bekeken. Voor nu wordt de tuin niet opengesteld voor publiek, omdat het gevaarlijk is.
Wat de samenleving nu zal ervaren is dat deskundigen de dode palmen zullen halen van de bomen. Alle 900 bomen zullen worden aangedaan en een lokale ondernemer zal worden gevraagd het afval af te voeren. De coördinator zegt dat de geschatte oplevertijd aan verandering onderhevig is, omdat er rekening gehouden moet worden met het weer en andere bijkomende aspecten.