“Het AIS-systeem is geavanceerder dan het VMS-systeem, maar om politieke redenen wordt dit systeem genegeerd door de regering en de vissers worden gedwongen om een VMS-systeem te installeren op hun vaartuigen”, zegt Chief Technology Officer en onderdirecteur Rachmael Beck van Maximum Protective Service International NV, die eigenaar is van de antennenetwerken van dit systeem in het noordelijke deel vanaf de kust van Suriname tot naar Guyana.
AIS, dat staat voor Automatic Identification System, is het meest gebruikte systeem in de scheepvaartsector. Beck geeft aan dat zijn bedrijf dit systeem verkoopt, installeert en onderhoudt. “Dit systeem laat vaartuigen op zee met elkaar communiceren via radiofrequenties. Dit systeem functioneert in principe als een radarsysteem en door dat systeem kunnen aanvaringen voorkomen worden.”
Volgens Beck is dit systeem al uitgetest en in 2017 was het zijn bedrijf, dat de zes grote Chinese hektrawlers, die aan illegale visserij deden in Surinaamse wateren, zichtbaar heeft gemaakt voor het Ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV). “De overheid weet van het AIS-systeem en is op de hoogte van het bestaan van het bedrijf, maar er wordt opzettelijk niet voor dit systeem gekozen vanwege politieke redenen.” Hij haalt aan dat het AIS-systeem, het systeem is om illegale visserij tegen te gaan, maar LVV weigert gebruik te maken van dit systeem. Volgens MPS Tracking zou World Wide Fund for Nature (WWF) ook hebben aangegeven dat AIS, een systeem is om te gebruiken tegen illegale visserij. “Ik weet wat er aan de hand is en waarom LVV niet wil werken met het AIS-systeem, maar ik kan dit niet prijsgeven, want het is een heel gevoelige zaak.” WWF benadrukt dat het geen voorkeur heeft uitgesproken voor het systeem van MPS tracking. De natuurbeschermingsorganisatie is dan ook verbaasd dat MPS Tracking zijn naam gebruikt. “Er zijn meerdere systemen en providers die hun diensten aanbieden en het is aan de overheid om te bepalen voor welk systeem en bedrijf ze kiezen. Voor WWF is het belangrijk dat het gekozen systeem alle legale vissersboten traceerbaar maakt en dat de data vrij toegankelijk zijn,” aldus Michael Hiwat, Oceans & Wildlife Officer van WWF. “We zijn blij dat de overheid bezig is met de uitrol van VMS (vessel monitoring system) voor de gehele Surinaamse zeevisserijvloot. Dit is een van de besluiten die is opgenomen in het visserij management plan 2021 -2025. Wat betreft transparantie zien we dat Belize, Brazilië, Chile, Costa Rica, Ecuador, Panama en Peru hun VMS data vrij toegankelijk hebben gemaakt via de site van Global Fishing Watch en we hopen dat Suriname zich ook voegt in het rijtje van deze landen”.
Beck geeft aan dat het VMS-systeem, dat momenteel gebruikt wordt door de vissers, gewoon door de keel van de vissers gedrukt wordt. “Het VMS staat voor Vessel Monitoring Systeem en is gewoon een volgsysteem, waardoor bepaalde voertuigen in de gaten gehouden kunnen worden, maar het AIS-systeem is veel geavanceerder, ruimer en het beschermt je. Met een AIS kan je ook boten volgen.” Dit systeem werkt heel goed en internationaal hebben we ongeveer 1.8 miljoen klanten en we hebben ook klanten in Suriname. De Staat heeft de protocollen omtrent AIS getekend met de Internationale Maritieme Organisatie (IMO), maar de protocollen worden niet gehandhaafd en niet geïmplementeerd, zegt Beck. Zijn bedrijf is het enige particuliere bedrijf in Suriname, dat lid van de IMO, Interparlementaire Unie en de International Association of Lighthouse Authorities is. De Maritieme Autoriteit Suriname is ook lid van al deze organisaties.
Beck geeft tot slot aan dat zijn bedrijf een samenwerking is aangegaan met Bridge Medical Group N.V. hierdoor reiken de diensten van het bedrijf nog verder. “We hebben een helikopter en vliegtuig beschikbaar, waarmee in het visserijgebied twee keer per dag wordt gesurveilleerd. We bieden ook medische hulp op zee en we kunnen reddingen op zee doen.”