Het Diakonessenhuis heeft een couveuse ontvangen. Deze geste is gedaan door de directie van de Medische Zending (MZ).
“Wij zijn referentie ziekenhuis voor het binnenland. We hebben al jaren een goede relatie met Medische Zending en het doet je goed als zorginstellingen elkaar kunnen helpen in deze tijden van grote noden in de zorgsector”, zegt Clyde Cairo, directeur van het Diakonessenhuis aan Key News.
Cairo zegt dat de gift een goede aanvulling is op het aantal couveuses van het ziekenhuis. Echter, merkt hij op dat een paar couveuses vanwege ouderdom defect zijn. “Aangezien we nu een nieuwer model hebben ontvangen gaan we de baby’s die na de geboorte ziek zijn geworden heel goed daarmee kunnen helpen”.
Couveuse
Maureen van Dijk, onderdirecteur van de Medische Zending (MZ), zegt dat de spullen liever terecht komen bij een partner die er beter gebruik van kan maken, dan dat het in het magazijn blijft staan. “We weten dat er nu meer vroeggeboorten plaats vinden en dat die kinderen juist goed baat bij hebben bij zo een couveuse. Vandaar de schenking aan het Diakonessenhuis, zodat zij die zorg kunnen geven tot dat het kindje naar huis mag”, zegt Van Dijk.
Volgens Van Dijk is er gekozen voor Diakonessenhuis, omdat er van oudsher patiënten daarnaartoe worden verwezen voor specialistische hulp
Vroeg geboren
De MZ-onderdirecteur geeft aan dat de kindjes die vroeg geboren zijn gespecialiseerde zorg nodig hebben. Het gaat om meer dan alleen een couveuse in stelling brengen. “Wij denken dan liever aan een transport couveuse die je in een ambulance of vliegtuig kan brengen”. Volgens Van Dijk is er gekozen voor Diakonessenhuis, omdat er van oudsher patiënten daarnaartoe worden verwezen voor specialistische hulp.
Zorg behoefte
“Toen MZ tot stand kwam, toen werd de behoefte dat er een speciaal ziekenhuis is waar de mensen van het binnenland naartoe verwezen kunnen worden zichtbaar. Betekend dat ze op de hoogte zijn van hun cultuur en de gebruiken om zo beter te kunnen inspelen op hun zorg behoefte” geeft de MZ-directeur aan.
Verder zegt Van Dijk dat de samenwerking met het Diakonessenhuis niet hier stopt. Zij worden meegenomen in een traject, waarbij de talen (Trio en Wajana) geleerd zullen worden van de inheemse bewoners van de dorpen in het diepe zuiden van het land. Hiermee wordt er ingespeeld op de behoefte van de dorpsgemeenschappen om hen beter te voorzien van informatie en zo beter te begeleiden.