Advocaat Nailah van Dijk heeft het mandaat gekregen om via juridische wegen op te komen in het belang van de Saamaka gemeenschap.
Dit, als het gaat om het grondenrechten vraagstuk, waarmee de inheemse en tribale volken al jaren worstelen. De rechtsgeleerde zegt dat zij naar de rechter zal stappen om de zaak aan te vechten. Ze kreeg zondag het mandaat bij een Krutu die, zoals gebruikelijk, volgens traditionele marron aanwijzingen is gehouden te Nieuw Aurora.
De Stichting Bureau Vereniging van Saamaka Gezagsdragers, is de motor achter de bijeenkomst. De vereniging heeft getracht, bewoner tot traditionele gezagsdragers van verschillende dorpen erbij te halen. Woordvoerder van de organisatie, Hugo Jabini, zegt dat eenieder, voor zover het mogelijk is, betrokken moet worden in de strijd naar rechtvaardigheid in de grondenrechten kwestie. De bedoeling van de Krutu was daarom om de huidige stand van zaken wat betreft het grondenrechten vraagstuk te bespreken met alle belanghebbenden. Het is tijdens de bijeenkomst bepaald en goedgekeurd dat de jurist mag optreden.
Twee opdrachten
Van Dijk verduidelijkt dat de bepalingen die in strijd zijn met het Saamaka vonnis en de grondenrechten, uiteindelijk buiten werking gesteld moeten worden. “Ik heb twee opdrachten gekregen.” De ene opdracht is om bij de bodemrechter, het Saamaka vonnis uitgevoerd te krijgen met een dwangmiddel. De jurist moet daar een pressiemiddel gaan vragen. Ook moeten er verbodsbepalingen komen dat niet staat zonder toestemming of medewerking van het Saramaccaans volk. Het houdt in dat er bijvoorbeeld geen concessies kunnen worden uitgegeven in het woon- en leefgebied van de Saamaka gemeenschap.
De tweede kwestie waarbij het Constitutioneel Hof erbij komt kijken, zit zo in elkaar dat de mijnbouw en bosbouw wetgeving in strijd zijn met de grondwet en het grondenrechten verdrag. “En daardoor is het ook in strijd met het Saamaka vonnis.” De advocaat legt uit dat zij de bepalingen bij het C-hof zal lichten uit de wetten die in strijd zijn en het orgaan zal vragen deze bepalingen niet bindend te verklaren.
Districtscommissaris Ndepe Dinge, van Boven Suriname, zegt dat het tijd wordt dat de marron gemeenschappen een gevoel van rechtszekerheid gaan leven. De burgervader zegt dat elke gemeenschap haar noden heeft en het daarom nodig was om in dialoog te treden. Hij stelt dat daarom alle belanghebbenden bij de Krutu zijn betrokken en niet alleen de gezagsdragers.